In de Sint-Laurentiuskerk van Bocholt kan je nog tot en met 17 november (van 10 tot 17 uur) naar de
tentoonstelling '
Oorlogsdagboek: september 1944 in Bocholt en Bree'. Hier kan je infopanelen en materiaal vinden over de bevrijding en de voorafgaande schermutselingen in de periode tussen 11 en 22 september 1944 in Bocholt en Bree.
's Avonds worden er ook nog lezingen gehouden, het programma van die lezingen zal tijdens de tentoonstelling uitgehangen worden.
Er wordt ook een boek uitgegeven:
Het
boek “Oorlogsdagboek: september 1944 in Bocholt en Bree.” handelt over de Duitse verdediging aan de Zuid-Willemsvaart bij Bocholt en Bree, de achterhoede in de grensstreek bij Kinrooi en Weert. De Britse verkenningen en de afleidingsmanoeuvres voor en tijdens de Operation MARKET-GARDEN, de eerste Duitse en Britse gevechtsberichten bij Opitter, Waterloos (Neeroeteren) en Bocholt komen aan bod. Verhalen van ooggetuigen, de Britse, de Belgische en de Duitse betrokken eenheden, … Een analyse aan de hand van originele en unieke documenten afkomstig van de 6.Kompanie van het Fallschirmjäger-Regiment MENZEL die uit de nalatenschap van Jan TRUYEN van het Geheim Leger uit Bocholt komen. De Britse zijde werd uit de zogenaamde War Diaries aangevuld in chronologische volgorde, waaruit een nog nooit eerder verschenen gevechtsbericht samengesteld werd. De vreugde en het verdriet in de oorlog worden belicht, evenals enkele oorlogsmisdaden.
Dat oorlog geen verschil maakt tussen vriend en vijand wordt tevens objectief benaderd. Overzichtskaarten, foto’s en de originele documenten werden opgenomen om het voor de jongere en oudere lezer duidelijk te maken.
Het boek van ongeveer 300 pagina’s zou 20€ kosten is te bekomen op de tentoonstelling of bij de Geschied- en Heemkundige Kring Bocholt en de Erfgoedcel Bree.
De tentoonstelling en het boek zijn allesbehalve een verheerlijking van de oorlog, maar een relaas van de feiten.