De
leerlingen van de derde graad van
"De Geluksvlinder" sloten het project
'Plastic lab' af met het maken van een eigen GSM-houder uit plastic afval. Het Plastic Lab is een mobiel labo, vol met technologische en hightech experimenten rond recyclage en kunststofverwerking. Al voor de kerstvakantie waren de leerlingen gestart met dit project. Ze werden in groepen verdeeld en gingen aan de hand van een contractbrief aan de slag. Ze konden zelf hun lessen en activiteiten plannen. Een moeilijke opgave, maar de meeste leerlingen hebben dit ervaren als zeer positief. Activiteiten konden gaan van inzicht verwerven in het recyclageproces van plastic tot zelf bioplastic maken van melk en azijn of een knutselwerk maken uit plastic. Het was een leuke en leerrijke ervaring!
Op 10 januari werd het project afgesloten met een bezoek aan TISM, technisch instituut Sint-Michiel, de middelbare school van Bree. Daar stond het mobiele lab op hen te wachten. Op school verzamelden de leerlingen polystyreen in de vorm van yoghurt potjes, champignondoosjes, plantentrails, enz.... Dit plastic afval werd in TISM verwerkt tot een masker, nieuwe potjes of een miniatuur-auto. Plastic werd er gesmolten en verwerkt tot een gsm–houder. In de namiddag kregen de leerlingen de opdracht, in het kader van 'Ontdek techniektalent', om een 'machine' te ontwikkelen die ijzer, steen en plastic van elkaar kan scheiden. Met allerlei materiaal ging iedereen aan de slag. De resultaten mochten er zijn en waren soms erg verrassend. Zo zie je maar dat ook kinderen een eigen kijk op de techniekwereld hebben en techniek ook boeiend vinden.
De dag eindigde met enkele cijfers. De leerlingen trokken grote ogen toen ze hoorden dat de productie van 1 gsm 75 kg afval met zich meebrengt. Toch wel iets om over na te denken! Deze ervaring kan bij de leerlingen ook een rol spelen in hun studiekeuze.
(Foto Katrijn Schonkeren)