Maar liefst 200 mensen waren er naar het Parochiehuis in Bocholt gekomen om te luisteren naar het verhaal van de
Graaf van Horne, oftewel
Filips van Montmorency en zijn 'powervrouwen'. Die dames, dat waren zijn moeder en zijn vrouw. Het publiek dat naar het Symposium kwam, kwam niet alleen van Bocholt maar ook uit Weert en Nederweert, want dat was destijds het epicentrum van de toen zo machtige familie.
Burgemeester
Stijn Vanbaelen mocht het internationale gezelschap verwelkomen, hij prees alvast de samenwerking van de heemkundige kringen over de grenzen heen.
Peter Korten, die in 2018 vanwege de gemeente Weert de 'Van Hornepenning' kreeg als blijk van zeer grote waardering en erkentelijkheid voor zijn rol in de studie van de geschiedenis van Weert, mocht 5 sprekers aankondigen die elk een bepaald onderwerp behandelden.
Mart Graef schetste hoe het graafschap Horn was ontstaan. Om het simpel te stellen: je hebt wat eigendom aan de rand van de Maas, je bouwt daar een brucht, je heft tol op wie er van de Maas gebruik wil maken, en je bent vertrokken. Het graafschap bestond in een eerste fase uit zo'n tien dorpen aan de Maas, zowel in Nederland als in België. Maar naast 'grootgrondbezitter' waren ze bij de familie ook diplomaten met vele connecties. In 1457 kwam de 'heerlijkheid Bocholt' ook in het bezit van het graafschap.
Wim Cuppens beschrijft dan weer hoe de de dynastie uiteindelijk die opgebouwde macht verloor. Filips van Montmorency gaf het geld graag uit, maar hij had eigenlijk geen inkomsten. Want zijn moeder had het vruchtgebruik gekregen over het ganse familiefortuin. En dus moest Filips schulden aangaan om zijn levensstijl te handhaven, hetgeen hij deed door domeinen en boerderijen te verpanden. Maar zodra het duidelijk was dat hij die schulden onmogelijk nog kon terugbetalen, was het begin van het einde ingezet. Filips zelf zou onthoofd worden op de Grote Markt van Brussel.
Anneleen Gabriëls had daags voordien nog om 23u59 haar masterproef ingediend, maar ondanks dat late uur gaf zij toch op een heel enthousiasmerende manier uitleg over de vrouwen rond Filips, zijnde Anna Van Egmond (zijn moeder) en Walburgis van Nieuwenaar (zijn vrouw). Een speciaal huwelijk, want zes jaar voordat ze effectief huwden, werd hun huwelijkscontract al gesloten. Liefde lag dus niet aan de basis, wel de territoriale expansie die daaruit voort zou vloeien én de oplossing voor een erfrechtelijk geschil. Het feit dat ze beiden een andere godsdienst beleden zorgde voor andere zorgen. Walburgis was de dochter van een topdiplomaat en verwierf zelf ook veel invloed die ze internationaal zou aanwenden. De vraag is dan ook in hoeverre zij, samen met haar schoonmoeder Anna een beslissende rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de van Hornes. Wellicht veel meer dan wat er destijds mocht worden toegedicht aan vrouwen.
Alfons Bruekers tenslotte had het vooral over de ruzie tussen Nederweert (te vergelijken met de Galliërs) en Weert (de Romeinen). Bemiddelingspogingen vanwege Walburgis, en later het zenden van belegeringstroepen en zelfs bekeringstochten (het geloof!) zouden het probleem niet oplossen, integendeel.
Tussen de uiteenzettingen van de sprekers door gaf Lennart Willems, conservator van Museum W in Weert uitleg over de vondsten en kunstwerken rond de ooit zo machtige dynastie.
Eén ding is zeker, over het Graafschap van Horn zijn ze in Bocholt en (Neder)Weert nog lang niet uitverteld.