In het Michielshof in Hamont-Achel is vanmiddag een overeenkomst ondertekend die moet leiden tot de realisatie van grootschalige projecten in Bocholt, Hamont-Achel, Cranendonck en Weert. Die projecten moeten de "vergeten" grensstreek wat prominenter op de kaart zetten.
Zo komt er een bedrijventerrein, wordt er een brug over het kanaal gebouwd en wordt op 30 september de historische Slag bij de Bocholter Graven nagespeeld. In Bocholt lag van de 14e eeuw tot in de jaren 70 een vrij uitgestrekt verdedigingssysteem van grachten en wallen. Na enkele decennia wordt die site nu weer opgeknapt en en later dit jaar feestelijk ingewijd.
De Bocholter Graven liggen in het grensgebied tussen het voormalige land van Loon (Bocholt), het land van Thorn (Stramproy) en het Overkwartier van Gelder (Weert). Hier werd op het einde van de 14e eeuw een hoge wal (een landweer of ‘weergraaf’) van ongeveer 300 m lengte aangelegd. Deze verdedigingswal werd versterkt met drie flankerende grachten van ieder ongeveer 450 m lengte. Deze grachten, de “Bocholter Graven”, lagen in boemerangvorm aan beide kanten van de Napoleonsdijk. Op die manier wilde men het passeren van constant heen en weer trekkende troepen bemoeilijken. De doorgang werd afgesloten met een slagboom.
De Napoleonsdijk was een Bocholter hoofdweg, die een verbinding vormde naar Stramproy en naar Weert. De weg ligt hier op een zandheuvelrug, waardoor een doorgang door het moerassig gebied mogelijk was. Deze beperkte doorgangsmogelijkheid maakte de weg en de passage controleerbaar. In 1814 werd op bevel van de Franse bezetter de weg verbeterd en verhoogd tot een dijk. Sinds die tijd heet hij Napoleonsdijk.
De moerassige omgeving werd deels ontwaterd door de aanleg van de 24 km lange lossing die tussen 1865 en 1875 gegraven werd van Lozen tot Ophoven, waar ze in de Maas uitmondt.