Op
12 april 1958 opende het Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor het grote publiek. Het werd meteen een klassieker voor schoolreizen en daguitstappen. Mensen konden een beetje tijdreizen naar de periode van voor de oorlog, zelfs naar de 19de eeuw. Bokrijk groeide uit tot een succes maar kreeg in de 20ste eeuw een stoffig imago. De laatste jaren is hard getimmerd om van Bokrijk terug een hip museum te maken. Een eerste schot in de roos was het optrekken van de tijdlijn naar de sixties. En met het tv-programma The Repair Shop beseffen we hoe belangrijk vakmanschap wel is.
“De afgelopen jaren heeft Bokrijk de stolp van zich afgegooid. We bouwen bruggen tussen heden, verleden en toekomst; tussen domeinen en disciplines; tussen erfgoed, vakmanschap en ondernemerschap. Met die unieke mix én met het Openluchtmuseum als kloppend hart houden we Bokrijk op de kaart. Relevant. Vandaag zijn we een groene long waar bezoekers onthaasten en verbinden, zich amuseren en bijleren,” licht Igor Philtjens, voorzitter van vzw Het Domein Bokrijk en gedeputeerde voor toerisme en erfgoed, toe.
Om het waardevolle erfgoed klaar te maken voor de volgende generaties, lanceerde Bokrijk enkele jaren geleden een grootschalige en duurzame restauratiecampagne. Deze loopt nu stilaan ten einde. Heel wat gebouwen worden nu na een grondige restauratie weer opengesteld voor het publiek. Zo ook in museumdorp Haspengouw.
"Er werd hard gewerkt aan scenario’s en personages die het leven anno 1900 belevingsvol tot bij de bezoeker kunnen brengen. In het Haspengouwse museumdorp word je echt deel van een historische scène. Geen betere manier om vanuit het verleden je blik op het heden én de toekomst te verruimen,” licht voorzitter Igor Philtjens toe.
De pastoor blaast je omver met zijn donderpreek, de juf leest je de les, de boer laat je de mouwen opstropen en de champetter heeft wat mee te delen.
Vakmanschap
Dit seizoen biedt het Openluchtmuseum maar liefst 12 locaties waar je vaklui aan het werk kan zien en 5 ateliers waar je zelf aan de slag kan, waarna je je zelfgemaakte object mee naar huis neemt. Een tastbare herinnering aan je Bokrijkbezoek.
“Daarnaast faciliteren we in de Campus van het Vakmanschap heel wat ateliers, inspiratiesessies, leerling-meestertrajecten, …” vult gedeputeerde Philtjens nog aan.
Bokrijk mag zich dus ook dit jaar met recht en rede het epicentrum van vakmanschap in Vlaanderen noemen.
“Nieuw dit jaar is ook het Repair Shop Weekend waarbij we de herstelcultuur live naar de bezoeker uitdragen. Vroeger kregen spullen immers wel vaker een tweede leven. Een gat in een sok werd gestopt, scherven weer aan elkaar gelijmd, ... Zo’n herstelcultuur was niet alleen duurzaam, het vereiste ook het nodige vakmanschap,” zegt Igor Philtjens.
Op zaterdag 6 en zondag 7 mei kunnen bezoekers een te herstellen object naar het Openluchtmuseum meenemen voor advies, ontmoeten ze de zeven repairders van Één-programma De Repair Shop en Danira Boukhriss Terkessidis. Je ziet tijdens het Repair Shop Weekend ook Bokrijkse vaklui aan het werk en kan zelf de handen uit de mouwen steken in verschillende ateliers.
Meer info op
bokrijk.be