Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt de ‘
Celtic Field’ complexen van Ophovenerheide en Moorsberg (
Oudsbergen) en die van de Lindelse Heide (
Pelt) definitief als archeologische site.
‘Celtic Fields zijn
prehistorische akkercomplexen daterend uit de ijzertijd (± 800 tot ± 50 v. Chr.). Door de ontwikkeling van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen kwam het onderzoek naar de aanwezigheid en bewaring van deze complexen opnieuw sterk in de aandacht. Via de techniek van
laseraltimetrie is het immers mogelijk om met veel detail de topografie van het landschap in kaart te brengen, ook onder bos. Hierdoor kwamen ongeveer
120 prehistorische akkercomplexen, die typisch gekenmerkt worden door akkers van 40 bij 40m. omgeven door lage maar brede wallen, aan het licht.
De geselecteerde Celtic Field complexen voor bescherming als archeologische site zijn bijzonder uitgestrekt en goed bewaard’, aldus minister Matthias Diependaele. Ze getuigen van een lange bewoningsgeschiedenis en hebben dan een groot archeologisch onderzoekspotentieel.
Celtic fields danken hun naam aan negentiende-eeuwse archeologen, die een verband legden met de
Kelten. Hoewel al snel werd aangetoond dat dit
onjuist is, blijft de term tot op de dag van vandaag bestaan.
Celtic fields zijn raatakkers, een kleine, min of meer vierkante of rechthoekige aaneengesloten akker, zoals die vanaf de Late Bronstijd tot in de Romeinse tijd als landbouwsysteem werd gebruikt voor de verbouw van primitieve graansoorten als emmertarwe en spelt.
(Kabinet Onroerend erfgoed - foto Onderderadar.be)