Hij staat prominent op de Markt,
de peer van Peer. Bovenop de gietijzeren stadspomp uit 1845. Maar wie in de ochtend van
28 juli 1967 voorbij kwam, moest vaststellen dat de peer er niet meer stond. Uit achtergelaten berichten bleek dat hij niet ‘gewoon’ gestolen werd, maar ‘ontvoerd’.
De voorwaarden om de peer terug te krijgen zouden nog bekend gemaakt worden, en alle communicatie hieromtrent moest via advertenties in Het Belang van Limburg gevoerd worden.
Turngroep Olympia Houthalen bleek achter de diefstal te zitten. De zoon van de Peerse burgemeester schepte in Houthalen iets te fel op over Peer, die wilden ze wel eens terugpakken. Er werd een eerste verkenning georganiseerd op de Markt, enkele dagen later zouden ze terugkomen om de peer te stelen. Maar dat lukte niet, de bouten kwamen niet los. Geen probleem, de volgende dag kwamen ze terug, met snijbranders en al. Dat maakte blijkbaar zoveel lawaai en licht dat het niet onopgemerkt bleef (wél voor de nabijgelegen rijkswachtkazerne), maar het lukte wel, en de peer was weg… Op hun weg terug naar Houthalen passeerden ze nog eens bij de burgemeester van Peer om een brief met voorwaarden om de peer terug te krijgen in de brievenbus te stoppen.
En die
voorwaarden waren:
- Afzien van elke gerechtelijke vervolging
- Organisatie van een openbare plechtigheid, de inkomsten daarvan moesten naar SOS -Tornado gaan
- De stad Peer moest de ‘ontvoerders’ een onderscheiding geven
- Aan de ‘ontvoerders’ moest een krat peren van 20 kg worden aangeboden, op een openbare plechtigheid in een zaal op de markt op een zaterdag of zondag.
Die openbare plechtigheid werd dan een rechtszaak, Dhr. Seresia uit Overpelt moest deze ‘
uitzonderingsrechtbank’ voorzitten. Het Openbaar Ministerie werd dan weer vertegenwoordigd door de burgemeester van Peer, Jozef Dupont.
Op die zitting pleitten alle beschuldigden schuldig, maar met verzachtende omstandigheden. De peer was slecht onderhouden, zij hadden de peer nu terug mooi opgeblonken. Na hevige debatten en na rijp beraad kwam het vonnis er: er moest door de gemeenten Peer en Houthalen een
omhaling gebeuren, de opbrengst moest gaan naar Oostmalle dat zo zwaar getroffen was door een tornado.
Veertig jaar na datum zijn de ‘daders’ zich bij burgemeester Kelchtermans officieel komen verontschuldigen!
Bron: De zeven torens, een prachtig artikel van Eddy Tielens