Afgelopen maand oktober legden 238 bouwbedrijven de boeken neer, dat zijn er opnieuw meer dan in oktober 2023 en dezelfde maand 2022. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bekijken we de afgelopen tien maanden, dan scheert opnieuw de bouw als quasi enige sector de hoogste toppen. 2.183 bouwbedrijven gingen failliet, ofwel maar liefst 22% meer dan het vorige record in 2023.
“De lage winstgevendheid speelt zeker een rol. De nieuwbouwsector zit al maanden in zwaar weer. Zo ligt het aantal toegekende bouwvergunningen in Vlaanderen nu ruim een vijfde lager dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Ook de renovatiesector begint nu te slabakken”, aldus de Bouwunie.
Het gebrek aan kennis van bedrijfsbeheer en kostprijsberekening is nog steeds een belangrijke oorzaak van een faillissement. De Bouworganisatie pleit voor alle duidelijkheid niet voor een herinvoering van de Vestigingswet, want ook die was niet zaligmakend. Maar een vorm van minimale beroeps- en bedrijfskennis zou toch het minimum moeten zijn voor je een bedrijf kan oprichten.
“Bij een faillissement is niemand gebaat. Noch de ondernemer, noch de consument die er ook vaak de gevolgen van draagt, noch de staat. Allen dragen er de gevolgen van”, aldus de Bouwunie.
Die wijst erop dat de consument zelf wel al veel kan doen om eventuele problemen te vermijden. Zo raadt Bouwunie aan om altijd een aannemer te checken voor je ermee in zee gaat. Bijvoorbeeld nagaan of er fiscale of sociale schulden zijn (via www.checkinhoudingsplicht.be), of het bedrijf in de KBO de juiste activiteiten heeft ingeschreven (Public Search KBO), referenties opvragen, enzovoort. Bouwunie verzamelt alle tips op www.vinduwaannemer.be.