Tijdens de pandemie steeg de
houtprijs flink. Nadat het coronavirus grotendeels uitgeroeid was, daalde deze prijs toch een beetje in 2022. Een jaar later was er niets over van deze daling en zien we juist weer een stijging. Dat komt
niet door een tekort aan bomen. Sterker nog, de beschikbaarheid van hout is in de afgelopen jaren toegenomen in Nederland. We waren flink afhankelijk van de houtstromen uit onder meer Rusland en Oekraïne, maar door hun oorlog stopten deze bronnen. Gelukkig vond Nederland snel goede alternatieven in andere regio’s.
Meer hout beschikbaar
Dat bedrijven en particulieren in Nederland meer keuze hebben als het gaat om hout komt ook door de zagerijen die na de pandemie weer in staat waar om hun productie op te bouwen. De achterstand die ontstond door COVID-19 is inmiddels dan ook weer weggewerkt. Toch is dit niet alleen positief, aangezien we ook zien dat zagerijen duurder inkopen. J
e kan soms gratis hout vinden, maar dat ligt voor zagerijen natuurlijk wel wat anders. Het rondhout dat ze inkopen is duurder geworden, maar dit geldt ook voor arbeid en gas. Dit zorgt er dan ook voor dat de houtprijs in 2023 gestegen is, wat we volgend jaar ook verwachten.
Waarom stijgt de houtprijs in 2024 waarschijnlijk?
De afname heeft dus plaatsgevonden, maar deze was van korte duur. De aanzienlijke stijgingen in de prijzen van energie, goederen, arbeid, transport, rentetarieven, verzekeringen en algemene dienstverleningen hebben onmiskenbaar hun invloed gehad op de prijsvorming van diverse houtproducten. Hieronder lees je meerdere redenen die aangeven waarom we verwachten dat de houtprijs in 2024 blijft stijgen:
Hogere afzetprijzen:
Er is een opmerkelijk grote stijging waargenomen in de afzetprijzen binnen de industrie. Na een aanzienlijke toename na het snelle economische herstel na de coronacrisis, hebben de gevolgen van de oorlog in Oekraïne deze stijging verder versterkt. Deze ongekend hoge toename van de industriële afzetprijzen is vanaf eind 2022 voelbaar in alle bedrijfssectoren. Europese zagerijen staan voor de uitdaging om de eerder genoemde prijsstijgingen door te voeren, wat momenteel zichtbaar is in de prijsontwikkeling van hout.
Meer gebruik van hout:
Hout, een prachtige en circulaire grondstof met een zeer duurzaam karakter, geniet groeiende belangstelling, met name in de bouwsector. Er wordt steeds vaker voor hout gekozen als duurzaam bouwmateriaal. Zagerijen spitsen zich toe op het zagen van het beste en mooiste scherpkantige hout voor de bouw- en doe-het-zelfsector. Daarnaast wordt het verpakkingshout uit de zijkanten van de ronde stammen gewonnen, oftewel het buitenste gedeelte van de stammen. De vraag naar biomassa-brandstoffen, waaronder pellets, is aanzienlijk gestegen sinds de energiecrisis. Dit heeft geleid tot een vergrote vraag naar hout als grondstof.
De informatie over de verwachting van de houtprijzen is aangeleverd door
HomingXL, waar je mooie producten van hout kunt kopen voor in je huis en tuin.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)