Veel mensen die in Limburg wonen, werken dagelijks over de grens in Nederland. Deze grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit brengt voordelen met zich mee, zoals aantrekkelijke banen en economische samenwerking. Maar of je nu in Nederland of België werkt, werkgevers hebben altijd een belangrijke verplichting: het bieden van een veilige en gezonde werkplek.
Veilig werken in België: de Welzijnswet en DRBS
In België is deze verplichting vastgelegd in de Welzijnswet. Deze wet schrijft voor dat werkgevers zorg moeten dragen voor het welzijn van hun medewerkers op het werk. Een belangrijk instrument dat hierbij hoort, is het dynamisch risicobeheersysteem (DRBS). Dit systeem helpt om risico's op de werkvloer te identificeren, te beheersen en te verminderen. Het doel is niet alleen om ongevallen te voorkomen, maar ook om de algemene gezondheid en het welzijn van werknemers te waarborgen.
Veilig werken in Nederland: de Arbowet en RI&E
In Nederland is de basis voor een veilige werkvloer vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Deze wet verplicht werkgevers om zorg te dragen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Een centraal onderdeel van de Arbowet is de verplichting tot het uitvoeren van een
Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E).
De RI&E is een instrument waarmee bedrijven de risico's op de werkvloer in kaart brengen. Het bestaat uit meerdere onderdelen. Ten eerste is er de opsporing van alle mogelijke risico’s die de veiligheid en gezondheid van werknemers in gevaar kunnen brengen. Daarnaast gaat het om een inschatting van de ernst van deze risico’s en het prioriteren van maatregelen om deze risico’s te beperken of weg te nemen. Tot slot moet een RI&E gepaard gaan met een plan van aanpak, waarin concrete maatregelen worden beschreven om risico’s te beheersen.
Verplichting om een RI&E uit te voeren
Alle werkgevers in Nederland, ongeacht de grootte van hun organisatie, zijn verplicht een RI&E uit te voeren. Zelfs kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers moeten hun risico’s documenteren, hoewel zij een eenvoudiger versie mogen gebruiken. Voor bedrijven met meer dan 25 werknemers is het verplicht om de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of veiligheidskundige. Werknemers, inclusief grensarbeiders, hebben hiermee recht op een werkplek waar gezondheids- en veiligheidsrisico’s zoveel mogelijk worden beperkt.
Veilig werken: een win-win-win
Of je nu in België of Nederland werkt, veiligheid op de werkvloer is een fundamenteel recht. Zowel de Welzijnswet als de Arbowet leggen de verantwoordelijkheid bij de werkgever om een gezonde en veilige omgeving te waarborgen. Door middel van systemen zoals de DRBS en de RI&E kunnen risico’s proactief worden beheerst. Dat beschermt niet alleen medewerkers maar draagt ook bij aan een efficiënte en succesvolle werkomgeving.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)