"De laatste maanden worden we echter geconfronteerd met een ongekend probleem. De kledingopkopers kunnen de kleding niet langer verschepen naar ontwikkelingslanden. Dit komt door een combinatie van een overaanbod en een daling in de kwaliteit van de kleding die deze landen bereikt. Hierdoor kan kleding van mindere kwaliteit niet meer worden geëxporteerd en belandt deze op de afvalberg of wordt zelfs verbrand. Dit is uiteraard niet de bedoeling van tweedehands kleding, dat normaal gezien perfect recycleerbaar is', stelt de Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp.
Dit probleem beperkt zich niet alleen tot onze regio: het is een Europees fenomeen. In Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zien kledinginzamelaars zich geconfronteerd met dezelfde uitdaging. Gelukkig groeit het besef dat strengere controle op de kwaliteit van textiel dat Europa binnenkomt, noodzakelijk is.
"Door deze situatie hebben we helaas moeten besluiten om tijdelijk te stoppen met het ophalen van kleding bij depots en privépersonen aan huis. Daarnaast hebben we onze vergoeding aan de bevriende missiecomités en Vincentiusverenigingen moeten opschorten. Dit betekent dat wij voorlopig geen financiële bijdragen kunnen leveren aan deze initiatieven, hoe graag wij dit ook zouden willen", aldus de Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp.
"Wij hopen dat deze uitzonderlijke situatie zich spoedig herstelt en dat de getroffen maatregelen van tijdelijke aard zullen zijn. We waarderen uw begrip en medeleven met deze omstandigheden, en blijven ons inzetten voor een betere toekomst voor de tweedehands kledingmarkt.Samen kunnen we hopen op een verandering en een snel herstel van de markt, zodat we weer kunnen bijdragen aan de projecten die zoveel mensen helpen".