Schepen Bèr van de Schans (PRO) heeft zich bij oppositieraadslid Ilse Jaspers (Balans) verontschuldigd voor zijn uithaal aan het einde van de gemeenteraadszitting van eergisteravond. Hij had het raadslid
"dikke zevertrut" genoemd, waarop burgemeester Rik Rijcken (PRO) hem tot de orde riep.
Ilse Jaspers had in haar interpellatie de eigenaardige gang van zaken aangekaart in verband met de samenwerking met het LISS, het
Limburgse Steunpunt Straathoekwerk. Dit intergemeentelijke project werd beleidsmatig gedragen door een stuurgroep Straathoekwerk Neerpelt – Hamont-Achel en met een jaarlijks verslag besproken in diezelfde stuurgroep in aanwezigheid van de politie, burgemeesters en schepenen en diverse welzijnsorganisaties.
Jaspers: "In juni 2019 liep het contract 2013-2019 met het LISS af; het huidige stadsbestuur koos voor een éénjarig contract juni 2019 – juni 2020 om zo te evalueren.
Tijdens de gemeenteraads
commissie van 17 december 2019 over het Budget Meerjarenplan 2020-2025 stelde Balans de vraag ‘of en onder welke doelstelling’ de middelen voor Straathoekwerk waren opgenomen. Het schepencollege verzekerde dat dit budget opgenomen was en per mail zou men concreet antwoorden op de gestelde vraag. Op woensdag 18 december ontving Balans ook informatie met vermelding van de kredieten die tot in 2025 voor het project waren voorzien.
Deze voorstelling van de cijfers was gelijklopend aan alle voorgaande jaren, nl. een jaarlijks bedrag voorzien als werkingskost om de factuur van het LISS te betalen. De straathoekwerker is immers bewust geen werknemer van de Stad. Het had er alle schijn van dat de werking gegarandeerd bleef."
Een dag later vernamen de gemeenteraadsleden dat Hamont-Achel de samenwerking met straathoekwerk stopt maar ‘dit zelf gaat doen’. Jaspers: "Buiten dat dit een rare plotwending is binnen 48 uren werden er onmiddellijk meerdere bezorgde vragen geuit vanuit de oppositie, vooral rond de nog steeds aanwezige nood aan deze doorgedreven werkvorm voor een kwetsbare groep in onze gemeenschap en in het bijzonder in de stevig lopende dossiers; en wat met de professionele ondersteuning zoals intervisie en coaching van deze werkwijze als je dit als stad zelf zou gaan doen; en hoe zit het met de samenwerking met een aantal kernpartners zoals politie, gemeente Pelt… Hierop werd geantwoord dat dit nog allemaal in samenwerking met het LISS ging gebeuren en dat eenzelfde inhoudelijke vacature door de stad gaat gepubliceerd worden. Dit alles klonk toen al bijzonder - want waarom dan niet gewoon de samenwerking verderzetten?"
Het werd wel extreem eigenaardig toen begin januari bleek dat al op 27 november - dus ruim voor de commissievergadering van 17 december - het stopzetten van de samenwerking werd meegedeeld aan het LISS tijdens een stuurgroep. Jaspers: "Dat was dus al geweten en beslist door het schepencollege vóór de goedkeuring van de meerjarenplan zonder dat dit officieel op papier werd gezet…en dan duurde het tot op het schepencollege van 30 december voor de opzegbrief werd goedgekeurd.
Dit hele verloop roept heel wat vragen op zowel naar wijze van besluitvorming als naar de (uitblijvende) inhoud waarop men tot deze negatieve beslissing is gekomen."