Een groep nieuwkomers verzamelde afgelopen maand aan de HOF’kens in Hamont-Achel. Ze oefenen hun Nederlands bij de vriendENtaal-groep in Hamont of in Achel. Samen met de vrijwilligers die hen hierbij helpen, namen ze een kijkje in het volkstuincomplex en leerden ze bij over tuinieren, composteren, het bijen- en wormenhotel, … Tegelijkertijd nadert het einde van het eerste jaar vriendENtaal in Hamont-Achel, en blikt men tevreden terug op dit eerste “babbeljaar”.
‘We vinden het belangrijk dat nieuwkomers die het Nederlands nog niet volledig onder de knie hebben ook kennis kunnen maken met initiatieven, verenigingen en diensten in de gemeente waar zij zelf ooit ook terechtkunnen’, zegt Daniëlle Palmans van de Stad Hamont-Achel. ‘Zo bestaat de HOF’kens niet alleen uit moestuintjes voor buurtbewoners, het is tegelijkertijd een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. Iemand die hier helemaal alleen is en geen netwerk heeft, komt hier anders niet. Op deze manier kan je Nederlandssprekende mensen leren kennen, de taal oefenen en contact hebben met buurtbewoners. Het kan zelfs een stap zijn naar vrijwilligerswerk, wat hun sociaal netwerk dan weer vergroot.’ Daarom kreeg de groep nieuwkomers afgelopen maand ook een rondleiding in het volkstuincomplex, waarbij ze meer te weten kwamen over de werking ervan.
Elke maandag van 13.30 tot 15.30 uur in De Kring in Achel en elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek van Hamont verzamelen groepen nieuwkomers en vrijwilligers om samen Nederlands te praten. Hamont-Achel is zo de 30ste vriendENtaal-gemeente die opstartte. Daniëlle blikt terug op dit eerste “babbeljaar”: ‘De groepjes zijn nog klein, maar dat is langs de ene kant ook goed om te starten. Zo leren we welke aanpak en thema’s het best werken. Maar de deelnemers bepalen vooral waarover gesproken wordt, er wordt heel erg op maat gewerkt en op hun interesses ingegaan. Na verloop van tijd valt het op dat telkens dezelfde mensen terugkomen. Het blijft een aandachtspunt om ook nieuwe mensen aan te trekken. Al zijn we er ons van bewust dat dat soms een grote stap is. Sommige mensen zijn bang om fouten te maken en zwak over te komen, maar die mensen zouden juist moeten komen. Want niemand is perfect en al doende leer je het.’
‘We stellen vast dat we een mooie start maakten’, gaat Daniëlle verder. ‘De groep vrijwilligers is groot en enthousiast. Verschillende nieuwkomers maakten kennis met vriendENtaal. In september starten we terug op met hopelijk nog meer deelnemers. Elkaar vinden, elkaar ontmoeten en elkaar respecteren zijn belangrijke uitdagingen in ons superdivers samengesteld stadje. Hopelijk dragen initiatieven zoals vriendENtaal daartoe bij’, aldus Daniëlle.
‘We hebben nu een heel mooie, warme groep vrijwilligers. En nieuwkomers die warm ontvangen worden en zich welkom voelen, zijn sneller geneigd om terug te komen. Dus daar blijven we voor gaan. Hopelijk kunnen we ooit ook avondmomenten organiseren, bijvoorbeeld, en meer uitstappen en bezoekjes aan nuttige plaatsen. Zo blijven we nieuwkomers helpen de taal te leren en te integreren. Het is zo mooi om in contact te komen met andere culturen, dat is ook wat de vrijwilligers altijd zeggen. Wij kunnen veel van elkaar leren.’