Op de rand van het militair domein, in de
Wijerbrugstraat in Eksel, bevindt zich deze
veldkapel. Er is een bordje aangebracht met de naam:
Henri Booms 22-03-1890 tot 18-11-1909. Wie was deze Henri Booms, en wat is hem overkomen?
Henri woonde als jonge man nog bij zijn ouders in de Wijerbrugstraat, ongeveer 500 meter verder dan de plaats waar nu dit kapelletje staat. Het woonhuis is jaren geleden al afgebroken, alleen de fundamenten zijn er nog. Die bewuste18 november in 1909 kwam Henri per fiets terug van zijn werk in Lommel-Werkplaatsen. Hij had die dag zijn loon van 14 dagen uit betaald gekregen: 45,50 fr., wat in die tijd veel geld was. Henri fietste over de heide langs het militaire domein huiswaarts, toen hij op deze plek plots overvallen werd, op een gruwelijke manier werd vermoord en van zijn geld beroofd. Zijn ouders, die hem niet zagen thuiskomen, zijn diezelfde avond nog uitgebreid gaan zoeken. Maar in het donker vonden ze niets. ’s Anderendaags, toen het licht werd en Henri nog altijd niet thuis was, gingen ze opnieuw zoeken en hebben ze zijn vreselijk verminkte lijk aangetroffen.
In het begin van het gerechtelijk onderzoek tastte men nog in het duister. De doorbraak kwam er toen bij de speurders een anonieme brief bezorgd werd met de naam van de dader. Deze persoon had al verschillende veroordelingen voor geweldpleging opgelopen, en was de werkmakker van Henri op Lommel-fabriek. Hij kende het reilen en zeilen van zijn collega dus zeer goed. Maar ondanks alle bewijzen tegen hem bleef hij onbewogen alles ontkennen. Uiteindelijk werd Henri's stoffelijk overschot opgegraven en werd de dader hier mee geconfronteerd. Toen ging hij tot bekentenissen over. Op het assisenproces kreeg hij de doodstraf, maar die werd nooit uitgevoerd.
Toen hij later, na vele jaren hechtenis, werd vrijgelaten, kwam hij korte tijd terug naar Eksel, maar onder druk van de lokale dorpsgemeenschap, die hem niet meer terug wilde in haar midden, moest hij vluchten en werd er nooit nog iets van hem vernomen.
De familie Booms plaatste later een metalen kruis op betonnen sokkel op deze plek. Ergens in de jaren '70 werd dit kruis vernield en vervangen door deze kapel. Tot op heden wordt ze nog altijd onderhouden door de families Booms en Ooms.
(Bij deze willen we Jackie Booms bedanken voor de documenten die hij ons ter beschikking stelde, waardoor we deze gebeurtenis na 103 jaar weer in de belangstelling konden brengen. Tekst en foto: Pierre Rutten)