Op het
Geheim Kerkhof in Hechtel kan je het verhaal ontdekken van
174 verzetslieden en andere gevangenen, en dat dankzij een QR-code op de achterkant van de graven. Die code leidt naar
www.hechtel-eksel.be/geheim-kerkhof en geeft het beeld en het verhaal achter het graf weer.
Begin 1942 besliste het Duitse opperbevel om op een afgelegen plaats nabij het oefenterrein een geheime begraafplaats op te richten voor alle gevangenen, geëxecuteerd in België, en om er ter plaatse
terechtstellingen uit te voeren. De plek moest goed verborgen zijn, liefst in het bos, en mocht niet bereikbaar zijn voor gewone mensen. Op de executieplaats staan nog 4 executiepalen voor een replica van de kogelvanger van opgestapelde boomstammen. Een stukje verder werden de slachtoffers begraven en kregen ze een paaltje met een nummer.
Al in 1950 werd een Monument voor de Weerstand geplaatst op de executieplaats in het Hechtels gemeentebos en werd dit de "duin der gefusilleerden" genoemd. Sinds 1984 staan bij het gedenkteken op de gewezen begraafplaats vier rijen met 174 kruisen, graven van weerstanders die men nog kon identificeren.
Naar aanleiding van de plaatsing van de QR-codes op die kruisen werd op de begraafplaats vandaag een
herdenking gehouden. De burgemeester was er, samen met verschillende schepenen, waaronder ook schepen Marleen Kauffmann van Leopoldsburg. Daarnaast was een militaire delegatie aanwezig en enkele klassen van het Don Boscocollege.
“Door het verzet is er vrede in onze gemeente, iets wat toen nog onvoorstelbaar leek,” zei burgemeester Jan Dalemans in zijn toespraak. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ons dorp nagenoeg verwoest. Naast het moedige verzet staan we vandaag stil bij het onnodig lijden van onschuldige burgers.”
“Vandaag en in de toekomst zullen we ons dit blijven herinneren”, aldus eerste schepen Nele Lijnen, de bezieler van dit project.
Schrijver
Maurice Thysen werd in de bloemetjes gezet omdat hij in 2020 een boek hierover uitbracht, getiteld
‘De duinen der gefusilleerden – Hoe de nazi’s in het geheim tweehonderd verzetslui begroeven in Hechtel’.
Daarna werden verschillende betrokkenen uitgenodigd om een bloemstuk voor de monumenten op het Geheim Kerkhof te leggen, ter ere van de mensen die hun leven gegeven hebben tijdens de oorlog.
Uit veiligheidsoverwegingen (militaire oefeningen) staat men
tijdens de week geen bezoeken op individuele basis aan het kerkhof toe. Het kan alleen op zater-, zon- en feestdagen en dit van zonsopgang tot zonsondergang.
(DF)