Sinds eind vorige week fleuren
witte vlaggen met een rode klaproos de straten van de gemeente. Net als in de rest van het land herdenkt Hechtel-Eksel het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Heemkundige Kring, Toneelvereniging Bèrk en Breem, Fanfare Eendracht Eksel en de oudstrijdersverenigingen hebben de handen in elkaar geslagen om ons in het najaar mee te nemen in het verhaal van “Onze Groote Oorlog”.
Op 28 september 1914 werd het gehucht de Locht door de Pruisische "Huzaren des doods" volledig platgebrand. 27 boerderijen met vee en inboedel gingen in de vlammen op. Alle bewoners van de Locht, maar ook velen van Hechtel en Eksel vluchtten weg met de speciaal ingelegde treinen vanuit de statie van Exel. Anderen vluchtten naar familie in de naburige gemeentes.
Na de brand van de Locht, het opeisen van de goederen, de verplichte tewerkstelling in Duitsland en de confrontatie met deze hongeroorlog vluchtten vele mannen naar Holland. Zo worden de burgers van Hechtel en Eksel al in het begin van de oorlog geconfronteerd met het oorlogsgeweld en de gevolgen ervan.
De Heemkundige Kring, Toneelvereniging Bèrk en Breem, Fanfare Eendracht Eksel en de oudstrijdersverenigingen willen de herinnering aan deze oorlog levendig houden door tal van initiatieven. Onder de noemer ‘Onze Groote Oorlog’ brengen ze een toneelvoorstelling, een tentoonstelling, verschillende lezingen en herdenkingsplechtigheden.
Zo wordt in november de Sint-Lambertuskerk in Hechtel het toneel voor een ‘evocatie’, waarin Bèrk en Breem en Fanfare Eendracht je “Onze Groote Oorlog” laten beleven als gewone burger tijdens de vier oorlogsjaren. In negen scènes wordt dit historisch gebeuren gebracht onder muzikale begeleiding van de fanfare.
De Heemkundige Kring kaart drie onderwerpen aan in een tentoonstelling in het buurthuis van De Locht. Als bezoeker word je meegenomen naar het begin van de oorlog (van conflict tot wereldoorlog), naar het harde leven van elke dag in oorlogstijd, en naar de bevrijding in 1918.
Frans Medaer geeft de lezing ‘Nooit meer oorlog’, waarin hij aan de hand van dia’s het verloop van “De Groote Oorlog” vertelt. Ook Stijn Meuris brengt in de vorm van een lezing een performance over de Eerste Wereldoorlog in de wereld en in België.