Vlaams minister Geert Bourgeois heeft twee oorlogsgedenktekens in de gemeente geklasseerd omwille van de grote historische en artistieke waarde.
Het ‘Monument der Gesneuvelden’ staat van oudsher op het oude Marktplein van Eksel. Het werd het oorlogsmonument voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen, maar is aanvankelijk opgericht ter herinnering aan de gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken, ontworpen door de nationaal bekende beeldhouwer Léon Vogelaar (1875-1946), werd onthuld in 1925. Een stoer soldatenbeeld in zandsteen staat op een vierkante sokkel. Het monument is een getuige van de Belgische en Ekselse geschiedenis en heeft een rijke symbolentaal.
Het ‘Monument van de Weerstand’ in het Gemeentebos ligt op het zogenaamde ‘geheim kerkhof’, dat momenteel deel uitmaakt van het militair oefenterrein van het Kamp van Beverlo. Daar werd begin 1942 door de Duitsers in het geheim een executie- en begraafplaats voor gefusilleerden aangelegd. In september 1950 liet de vereniging Nationaal gedenkteken aan de Weerstand op de executieplaats een gedenksteen plaatsen, die in 1953 werd aangevuld met twee bronzen platen.
De oorlogsgedenktekens worden beschermd als monument omwille van hun artistieke, historische en/of sociaal-culturele waarde. Schepen voor erfgoed Raf Truyens is alvast blij met de erkenning:
“De gedenktekens hebben niet alleen een artistieke waarde, maar houden de herinnering aan de gruwelijke oorlogstaferelen in Eksel en Hechtel ook levend. De monumenten zullen dit jaar alvast getuige zijn bij de geplande activiteiten rond de herdenking van beide oorlogen.”
Recentste nieuws Hechtel-Eksel