Volgens het buurtcomité dat strijdt tegen de verdere uitbating van het
Remo-stort heeft de auditeur bij de Raad van State
de bezwaren tegen het plan-MER en het RUP voor de uitbreiding van de stortplaats grotendeels aanvaard. Normalerwijze volgt later dan de definitieve vernietiging door de Raad. Aldus woordvoerders Erik Braeken en Micha Vandormael van het buurtcomité van de Kievitwijk en de wijk Lillo.
Eerder had de bestendige deputatie het licht op groen gezet voor een vergunning voor
"het verder uitbaten van een tijdelijke opslagplaats met een maximale capaciteit van 1.400.000 m³ en voor het uitbreiden van een categorie-1 stortplaats (gevaarlijke afvalstoffen) van 5 hectaren met een capaciteit van 480.000 m³." Die beslissing staat dus nu op de helling.
De buurtbewoners van de Kievitwijk in Helchteren zouden volgens Erik Braeken het Remo-dossier weer met volle aandacht volgen. "Nu zijn ze wel echt dicht aan het komen," zegt men. De uitbreiding van het stort zou namelijk tot op 285 meter van hun achtertuin komen. "Ze zijn vooral bezorgd om hun gezondheid. Voor 1982 bestond er geen Vlarem-reglementering die het milieu beschermt. Niemand weet welk goedje daar toen gestort is. Als Remo wordt opgegraven voor het recyclageproject
Closing the circle zullen er ongetwijfeld allerlei giftige stoffen als asbest en cadmium vrijkomen, hetgeen schadelijk is voor de gezondheid. Wie herinnert zich nog de wijk Lekkerkerk in Nederland? Het is nu al onrustwekkend dat er in onze wijk hoe langer hoe meer kankergevallen voorkomen. Ook in het Steegje in Lillo werden zeldzame kankers vastgesteld."
De waarde van de huizen zou in waarde gedaald zijn, volgens Erik Braeken. "Mijn eigen huis liet ik onlangs schatten. De waarde is met 100.000 euro gedaald vergeleken met 20 jaar geleden. Ik kreeg ooit telefoon van de Groep Machiels met een vraag om mijn huis te kopen, zodat ze van mij af waren. Maar ik blijf, ik doe het voor mijn kinderen. Ze krijgen mij hier niet weg."
Morgen heeft er met de Locals in het NAC een infovergadering plaats over
Closing the circle. Het buurtcomité staat daar zeer sceptisch tegenover: "Cleantech en de Locals worden voor een groot deel gefinancierd door de groep Machiels. Dat vertrouwen we niet. Ook het fabeltje van die 800 jobs die er eerst zouden komen klopt niet. Nu spreekt men over nog maar 80 jobs. Wie gelooft die mensen nog?" Aldus het verontruste buurtcomité.
Op de foto: Micha Vandormael en Erik Braeken (rechts).
(Jef Lingier)