Bedrijfshulpverlening (BHV) is een essentieel onderdeel van de veiligheid binnen organisaties en bedrijven. Het doel van BHV is om
snel en adequaat te handelen in noodsituaties, zoals brand, ongevallen of andere calamiteiten. In Nederland zijn organisaties wettelijk verplicht om BHV te regelen en mensen hiervoor op te leiden. We vertellen je graag iets meer.
Wat is BHV?
Bedrijfshulpverlening (BHV) is een systeem waarbij medewerkers binnen een organisatie worden opgeleid om te handelen bij noodsituaties. Deze noodsituaties kunnen variëren van brand en explosies tot medische noodgevallen en evacuaties. BHV'ers hebben als belangrijkste taak om levens te redden en schade te beperken totdat professionele hulpdiensten arriveren. Om te weten welke BHV'er op welk moment aanwezig is kan de
Safeguard app worden gebruikt.
Het takenpakket van een BHV'er
BHV'ers zijn opgeleid om eerste hulp te verlenen bij verwondingen, zoals het verbinden van wonden, het reanimeren van slachtoffers en het stabiliseren van letsel. Verder weten ze ook hoe ze kleine branden moeten blussen en hoe ze een veilige evacuatie van het gebouw moeten begeleiden in geval van een brandalarm. Ook belangrijk: een BHV'er speelt een cruciale rol in het informeren van medewerkers en bezoekers over noodsituaties en evacuatieprocedures. Verder regelt hij/zij de coördinatie van hulpdiensten en het vergemakkelijken van samenwerken met professionele hulpverleners.
Waarom is BHV belangrijk?
In noodsituaties is tijd van essentieel belang. BHV'ers zijn ter plaatse en kunnen onmiddellijk actie ondernemen, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers toenemen. Ook proberen ze zo veel mogelijk schade te voorkomen door adequaat te reageren op noodsituaties en de situatie te stabiliseren voordat professionele hulp arriveert.
Wettelijk verplichtIn Nederland en België zijn bedrijven wettelijk verplicht om
bedrijfshulpverlening te regelen en medewerkers op te leiden. Het niet naleven van deze verplichting kan leiden tot boetes en juridische gevolgen. BHV-training vergroot het bewustzijn van medewerkers ten aanzien van veiligheid op de werkvloer. Ze leren risico's te herkennen en weten hoe ze adequaat kunnen reageren.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)