De volgende twee weken zijn 16 studenten uit 13 landen van het postgraduaat architectuur van UHasselt aan de slag in Helchteren om er samen met buurtbewoners, scholen en bouwprofessionals te werken aan een nieuwe toekomst voor de oude pastorie. De pastorie wordt een nieuw gemeenschapscentrum, gebouwd op een zo duurzaam mogelijke manier, waarbij het hergebruik van materialen en duurzame materialen centraal staat. De studenten willen samen met de buurt vormgeven aan dat nieuwe gemeenschapscentrum. Zo bouwt de buurt dit weekend mee aan een pizzaoven en een paviljoen die in de tuin van de Pastorie komen. Zowel het paviljoen als de oven zijn gemaakt uit duurzame materialen zoals leemsteen, houten reststromen, zelfgemaakte houten leien en materialen die gerecupereerd worden uit gebouwen die afgebroken moeten worden op de Noord-Zuidverbinding.
Louise Daussy, uit Frankrijk, is bezig met hout uit de garage te halen om er houten leien uit te klieven. Ze legt uit waarom zij als studente hieraan meedoet. “Ik hou ervan mensen van de buurt te betrekken en ik vind duurzame materialen erg belangrijk. Die twee motivaties vind ik terug bij de UHasselt. Zelf de handen uit de mouwen steken is noodzakelijk voor een architect die wil weten wat de real stuff is. Het lijkt in deze tijd misschien wat ongewoon, maar de architecten van de oude Grieken en Romeinen werkten ook met hun handen. Ik ben hier al sinds januari. In het eerste semester kregen we eerst theorie en nu dus volop praktijk. Samen met de buurtbewoners bouwen we een pizza-oven en een zomerpaviljoen. De restauratie van het hoofdgebouw zal door een aannemer gebeuren.”
Verderop treffen we Rudy Neyens, één van de ‘Vrienden van de Pastorie’ die actief betrokken is bij dit project. “Onze kerngroep bestaat uit 20 mensen van Helchteren. Samen met 5 andere gepensioneerden zijn we bijna dagelijks op dit bouwkamp. De pastorie zou eerst verkocht worden, maar daar hebben wij een stokje voor gestoken. We willen er een gemeenschapsruimte van maken met ook een repetitielokaal voor de fanfare. De studenten hergebruiken materiaal. Zo haalden ze puin uit enkele van de 250 huizen die worden afgebroken voor de Noord-Zuid. Ook oude werfplanken van de firma Deholi schaven ze opnieuw om zo het hout een tweede leven te geven.”
Ook professor in duurzaam materiaalgebruik Elke Knaepen wandelt rond op de werf. “Op vraag van de Werkvennootschap voor de Noord-Zuid doet de UHasselt al vijf jaar onderzoek, waarbij we kleine bewonersinitiatieven zoals dit ondersteunen. Het leeuwendeel van de kosten voor dit project wordt gefinancierd door Vlaanderen, namelijk door Vlaio Living Lab. De leemsteen waarmee gemetseld wordt komt van Vandemoortel uit Oudenaarde, die leem van de metrowerken in Brussel recupereert. Deze lemen stenen moet wel afgeschermd worden tegen regen, hetzij door overkapping, hetzij door er een beschermlaag op te peisteren.” Vanavond komt de buurt hier al een beetje feesten en worden de eerste pizza’s gebakken.
(Jef Lingier)