Buurtbewoners rond het
Remo-stort reageren in groep fel tegen de plannen van Group Machiels die een project-MER (Milieu Effectenrapport) indiende als aanloop op de heropening van het Remo-stort. Het stort is ondertussen al 2,5 jaar dicht na een beslissing van minister Zuhal Demir. Tot 2 februari (morgen!) ligt dit 700 pagina’s tellend dossier nog ter inzage in het NAC en kan men bemerkingen formuleren.
Inmiddels ondertekenden al 300 buurtbewoners een gemeenschappelijke verklaring waarin zij
zich radicaal uitspreken tegen een mogelijke heropening. In het project-MER wenst Group Machiels gedurende 20 jaar 5 miljoen kubieke meter industrieel afval te storten op een terrein van 27 hectare (is 54 voetbalvelden). De omwonenden wensen “de hel” van de stankoverlast van het stort niet opnieuw mee te maken en zeggen onomwonden “neen”.
Marcel Lijnen uit Lillo namens het bewonerscollectief: “Het Remo-stort is nu al meer dan twee jaar dicht en sindsdien zijn er geen noemenswaardige klachten meer geweest over geurhinder, lawaai, stof en asbestvervuiling. Dit bewijst dat de honderden klachten in het verleden wel degelijk terug te brengen waren naar de stortactiviteiten op de Remo-site, ook al beweerde Remo aanvankelijk dat zij niet de oorzaak waren van deze hinder. Jarenlang heeft de Group Machiels de buurtbewoners aan het lijntje gehouden via allerhande commissies, gezondheidsstudies en geurmetingen door buitenlandse firma’s.”
Voorts ontkracht de gemeenschappelijke verklaring het argument van Group Machiels dat er toch voldoende stortcapaciteit moet zijn voor de bedrijven. OVAM (Openbare Afvalstoffen Maatschappij) komt na onderzoek over de stortcapaciteit in Vlaanderen tot de conclusie dat de huidige capaciteit volstaat. Ook het feit dat de industrie na de sluiting van Remo wel elders haar afval kwijt kon, toont dit aan. Vervolgens is er bijkomend het feit dat het uitbreidingsgebied onder de Europese Habitatrichtlijn valt en dit een heropening blokkeert. Tot slot wijst de protestbrief van de bewoners op de gezondheidsrisico’s. Ze citeren meerdere wetenschappelijke studies waarin wordt aangetoond dat wie in een straal van 3 km van een stort woont zich bloot stelt aan mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals kankers en geboorteafwijkingen.
(Jef Lingier)