De burgemeesters van 30 Limburgse gemeenten hebben vandaag het samenwerkingsprotocol voor het Limburgse Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum (ARIEC) ondertekend, waarmee informatie tussen steden en gemeenten en het parket beter kan uitgewisseld worden. Dat is belangrijk om de georganiseerde misdaad aan te pakken.
Sinds de oprichting van ARIEC werden twee grote gecoördineerde flexcontroles uitgevoerd, telkens in het kader van het fenomeen “mensenhandel”. Een eerste actie vond plaats in twee carwashes in Bree en Kinrooi. Een tweede actie was gericht op 3 carwashes in Houthalen-Helchteren. Bij de beide acties samen werden in totaal 5 carwashes gecontroleerd, 3 aanhorige woningen, 2 gelieerde shops, en 1 caravan. Deelnemers aan de gecoördineerde acties waren naast de gemeenten (burgemeesters, diensten milieu, bevolking, ruimtelijke ordening, huisvesting, …) ook de sociale inspectiediensten (Toezicht Sociale Wetten, RVA, RSZ-en RSVZ-inspectie en Vlaamse sociale inspectie), de economische inspectie, de BTW-controle, brandweer, Vlaamse wooninspectie en de Dienst Vreemdelingenzaken.
De controles leidden samen tot een 35-tal PV’s en vaststellingen : tewerkstelling van illegale vreemdelingen, zwartwerk en grijswerk, inbreuken op de KBO-wetgeving, inbreuken op de Vlaamse wooncode, op de ruimtelijke ordening, de BTW-wetgeving, de brandveiligheid enz. Er waren telkens ook aanwijzingen dat de arbeiders in de carwash overnachtten.
Naar aanleiding van de acties werden drie carwashes en twee shops door de RSZ-inspectie verzegeld. 4 woningen werden ongeschikt verklaard. 3 illegale vreemdelingen werden gerepatrieerd, 2 kregen het bevel het grondgebied te verlaten. Naar aanleiding van de vermoedens van bewoning, blijven gemeenten en lokale politie de carwashes opvolgen tot ze er zeker van zijn dat er geen overnachtingen meer plaatsvinden.
Recentste nieuws Houthalen-Helchteren