Elke woensdagmiddag roeren tien
koks uit het asielcentrum in De Roepsteen in de kookpotten. Het Rode Kruis geeft hen dan de gelegenheid zelf te koken voor een 50-tal lotgenoten. Telkens wordt één blok uitgenodigd om te komen eten.
Chef-kok Ahmed Hasan Al Falahi uit Irak: "We zijn heel blij dat het Rode Kruis ons die kans biedt en ons ook de ingrediënten verschaft. We koken hier zoals in ons land. Het is dus overwegend Midden-Oosten-voedsel. Bij ons is de saus het neusje van de zalm. Proef eens van die saus voor bij de pasta," zegt hij terwijl hij een lepel in mijn hand stopt. "Is ze lekker of is ze zeer zeer lekker?" vraagt hij. "Saus maakt of kraakt het eten, luidt een Oosterse wijsheid."
Recht tegenover hem zijn Russen, Koerden, Syriërs, Oezbeken en Kyrgiziërs druk bezig met allerlei gerechten. Iemand maakt rijst met gebakken vermicelli en rozijnen. Een ander duo bereidt een groenteschotel met wortelen, erwtjes, champignons, amandelnoten en biryami.
Even later komen onverwacht twee mensen van Sodexho binnengevallen. Sodexho kookt elke dag in het asielcentrum voor 700 man. "Ah, wat fijn dat jullie gekomen zijn," zegt Ahmed. "Ik zal jullie leren hoe je smaakvoller kunt koken, want wij gebruiken veel kruiden." Terwijl ze proeven van één van de gerechten knikken ze goedkeurend. TV-kok Sergio Herman vond dit gegarandeerd een lekker gerechtje...
(Jef Lingier)