De sociale huisvestingsmaatschappij
Kempisch Tehuis was dit jaar winnaar van de 'beste praktijkprijs' voor
huurdersparticipatie in Vlaanderen. Alles begon zeven jaar geleden toen Rimo een vraagronde startte bij 520 huurders in Lommel. Ondertussen zijn er dit jaar naast Lommel nog dialooggroepen ontstaan in Houthalen en in Hechtel."Als je wil weten wat het best werkt, vraag het dan aan de praktijkdeskundige: de sociale huurders," aldus voorzitter Yvette Leeten.
Inspraak is voor het Kempisch Tehuis duidelijk geen holle slogan. Als het past binnen het budget kunnen renovatieplannen van een architect zelfs nog veranderd worden op advies van de huurders. "Bij renovatie controleren de huurders in de kijkwoning of hun kast nog wel past en of de deur niet beter anders opengaat," vertelt Liesbeth Brusselaers van Rimo. Omdat het merendeel van de 3.000 huurders ver van het kantoor in Houthalen woont zijn ze meestal aangewezen op de telefoon. Het ei van Columbus was een sleutelhanger met daarop het telefoonnummer van de onderhoudsdienst. Die sleutelhanger gaat als een talisman overal mee met de huurder.
Een ander huurdersidee is het aanbrengen van een sticker op de CV-ketel met het noodnummer op.
"Vroeger gaven we de nieuwe huurders een dik boek mee met alle mogelijke informatie. Op vraag van de huurders geven we nu dunne brochures mee in meer verstaanbare taal," aldus directeur Jo Bollen.
De dialooggroepen, gespreid over drie regio's, tellen samen 104 huurders. Ze komen drie keer per jaar samen en krijgen vorming over de sociale huurwetgeving.
"De drempel die er vroeger was is veel lager geworden. Huurders spreken ons gemakkelijker aan nu," vertelt Jo Bollen. "Ze voelen dat we hen respecteren en op een goede manier communiceren." Het winnend project werkt nu zelfs inspirerend voor heel Vlaanderen. "We krijgen regelmatig telefoontjes van andere maatschappijen die van ons willen leren." Hoewel de middelen van Vlaanderen de komende 5 jaar met 15% gekrompen zijn en er quasi niet meer kan bijgebouwd worden, slaagt het Kempisch Tehuis er toch in om de begeleiding van de dialooggroepen met eigen middelen te financieren. Grote frustratie is
dat er bijna niet meer kan bijgebouwd worden voor de 3.000 kandidaten op de wachtlijst. Dit jaar alleen al zijn er bijna 1.000 nieuwe kandidaten bijgekomen.
Op de foto: huurders van de dialooggroepen brengen een bezoek aan de werkplaatsen van het Kempisch Tehuis.
(Jef Lingier)