Op vraag van de oppositie had er gisteravond bij hoogdringendheid een extra gemeenteraadszitting plaats. De oppositie was misnoegd omdat het schepencollege, nog voor zij er iets van wist, de pers had ingelicht over een onderzoek naar een hechtere samenwerking met de stad Genk. Peter Timmermans (onafhankelijk): "Dit getuigt van een gebrek aan respect voor het democratisch recht van de gemeenteraad." Stijn Van Dingenen (S & D) had het over een sluipende fusie die aan de gang was zonder debat in de raad. Luc Melotte (N-VA) stoorde zich erg aan het feit dat de meerderheidspartijen wél op de hoogte waren en de oppositie niet.
Burgemeester Alain Yzermans antwoordde dat het alleen maar gaat over een onderzoek naar een verder doorgedreven intergemeentelijke samenwerking met Genk, om zo de slagkracht en de efficiëntie te verhogen. Van fusiegesprekken is er geen sprake. "Dit is geen samenlevingscontract, alleen wederzijdse bevruchting." Er is weliswaar een fusie met de twee politiekorpsen en samenwerking op meerdere terreinen, zoal de brandweer, ruimtelijke ordening, het afvalbeleid, het offerfeest, PWA, gemeenschapswachten, radicalisering. Andere samenwerkingsakkoorden worden onderzocht rond cultuur en toerisme. De burgemeester wees er op dat er door samenwerking met Genk Europese subsidies binnen handbereik liggen, want "zo komen we samen aan 100.000 inwoners, en dat is een toegangscriterium voor veel subsidies". Ook kan de gemeente zijdelings profiteren van de middelen die Genk krijgt als centrumstad. Op vraag van de oppositie beloofde de burgemeester regelmatig een stand van zaken te geven in verband met de voortgang van dit onderzoek naar hechtere samenwerking.
"De hoogdringendheid van deze extra gemeenteraad ontsnapt mij, zei Yeter Demirci (Sp.a). Daarom vroeg ze om de zitpenningen te storten voor het goede doel. Hierover kwam echter geen akkoord. (De zitpenning bedraagt 115 euro per raadslid.) (Jef Lingier)
Recentste nieuws Houthalen-Helchteren