Greenville, de incubator voor duurzame bedrijven die in het vroegere KS-hoofdgebouw gevestigd is, gaf vandaag een rondleiding in zijn
geüpgradede kantoren. In april vorig jaar kwam Greenville voor 100 procent
in handen van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Onder haar vleugels breekt er voor Greenville nu een nieuw tijdperk aan, eentje van nog meer en beter inspelen op de noden in de markt én van verregaande kruisbestuiving met andere incubatoren en campussen in het LRM-netwerk.
De voorbije maanden kregen de gemeenschappelijke ruimtes een flinke
upgrade. Greenville vernieuwde het atrium en de cafetaria, richtte een nieuwe
co-working space in, breidde het vergaderaanbod uit én biedt nu ook kleinere kantoorunits aan om nog beter tegemoet te komen aan de behoeften van bewoners.
LRM onderschrijft daarmee de belofte die ze vorig jaar maakte om de dienstverlening te verbeteren en de commerciële inspanningen te verhogen.
“Een jaar geleden hebben we Greenville volledig overgenomen”, zegt Tom Vanham, algemeen directeur LRM. “We hechten veel belang aan een sterk incubatorennetwerk want dat zorgt voor nieuw ondernemerschap in de Limburgse toekomstsectoren. De voorbije maanden hebben we nagedacht over de positionering, beleving en werking en zijn we trots de incubator vandaag in een nieuw jasje te kunnen presenteren. Duurzame bedrijven vinden hier aantrekkelijke kantoren en faciliteiten, zeer goed gelegen en ontsloten. Bovendien worden ze deel van het grotere incubatorenverhaal, een extra reden om zich hier te vestigen.”
In het voormalige hoofdgebouw van de Kempense Steenkoolmijnen beschikt de incubator op dit moment over
negen vergaderruimtes en een veertigtal kantoren. De 32 bedrijven die op Greenville gevestigd zijn, stellen samen 145 mensen te werk en maken gebruik van een all-in-dienstenpakket met een centraal onthaal, ondersteunende diensten, een secretariaat en vergaderruimtes. Greenville biedt een stabiel omgevingskader waarbinnen ondernemerschap kan bloeien. Zo maken bewoners ook deel uit van de LRM-startup-community Limburg Startup (LSU), waar ze bij een team van experten terechtkunnen voor eerstelijnsadvies en allerhande infosessies.
Het Atrium op de eerste verdieping heet voortaan ‘Greenville Central Park’ en wordt hét kloppend hart van Greenville waar bedrijven elkaar ontmoeten en samenwerken. Voor bewoners is het een verlengstuk van hun vast kantoor. Ze kunnen vrij gebruikmaken van verschillende vergadertafels, een salon en twee telefoonunits, aangevuld met heel veel groen.
“De vernieuwingen moesten het comfort en het algemene kwaliteitsniveau van onze incubator verhogen”, zegt Kristof Das, manager van Greenville. “Door de omvang van de oppervlakte, de groene elementen en de invulling als ontmoetingsruimte, krijg je hier een écht parkgevoel. De co-working space verhuist naar een nieuwe, stille ruimte waar ‘werken’ en ‘focus’ centraal staan. Bewoners kunnen er via een dag- of jaarabonnement gebruikmaken van een fix- of flexplek, afhankelijk van de wensen. We bouwden drie nieuwe, kleinere kantoorunits om aan die vraag tegemoet te komen, én twee nieuwe vergaderzalen die zowel bewoners als externe bezoekers kunnen reserveren. Dat brengt het totale aantal vergaderzalen – op een boogscheut van de E313 én langs de Noord-Zuid verbinding – op negen, met een capaciteit tussen 4 en 28 personen. Ook de refter kreeg een flinke upgrade. Die voelt nu aan als een grote, gezellige living, mét kicker- en pingpongtafel, waar bewoners kunnen ontspannen in een informeel kader. Dankzij de samenwerking met Foodmaker, hoeven bewoners en bezoekers de deur niet meer uit voor een verse en gezonde maaltijd.”
Greenville werkt sinds januari 2022 nauw samen met Corda Campus. “Greenville kan zo meesurfen op de kennis en expertise die Corda opbouwde”, legt Raf Degens, algemeen directeur van Corda Campus, uit. “Team Corda fungeert niet alleen als klankbord, maar samen genereren we meer leads, werken we samen voor events én genieten we van meer schaalvoordelen.”
Naast 2500 m² aan kantoren en 400 m² aan meeting rooms, biedt Greenville via Lab2Fab sinds 2018 ook 2000 m² aan test- en productiefaciliteiten voor bedrijven. Zo faciliteert de incubator de ontwikkeling van (nieuwe) producten en diensten in de circulaire economie en duurzaam ondernemen. Daarnaast is ook de Techniek- en Wetenschapsacademie (TWA) van UCLL op de site gevestigd en komen jaarlijks maar liefst 7000 kinderen tussen 4 en 18 jaar er proeven van STEM-initiaties. Greenville en UCLL verlengen nu hun samenwerking met een vernieuwde overeenkomst voor de komende 2 jaar.
“De jarenlange samenwerking met Greenville is een hefboom én een verrijking geweest voor onze UCLL Techniek- en WetenschapsAcademie”, zegt Pieter Willems, algemeen directeur Research & Expertise UCLL. “Voor ons is het als kennisinstelling belangrijk om een nauw contact met het bedrijfsleven te onderhouden. We streven dan ook naar strategische aanwezigheid én samenwerking in de verschillende incubatoren in de regio’s waarin onze hogeschool actief is. We kijken alvast uit naar het vervolg van dit verhaal, waarbij we techniek en wetenschap vanuit Greenville op een duurzame en toegankelijke manier naar onze doelgroep brengen.”
(Foto Levi Lenaerts)