Het Mijnmuseum in Beringen doet in het kader van een provinciaal project een warme oproep aan oud-mijnwerkers en familieleden van gewezen kompels om een oude foto op te sturen of naar het museum te brengen. Die foto zal deel uitmaken van een collage van beelden van mijnwerkers uit de zeven Limburgse mijnen, met vermelding van hun naam en land van herkomst. Op die manier wordt het Mijnmuseum voor een stukje teruggegeven aan de vroegere mijnwerkers.
Het vernieuwde Mijnmuseum stelt in een van zijn zalen foto’s tentoon van kunstfotograaf Kristof Vrancken over de huidige situatie van de mijn van Beringen. Recht tegenover die collectie is plaats voorbehouden voor een collage van foto’s die oud-mijnwerkers of hun familie zelf hebben aangeleverd. Het gaat om foto’s uit hun dagelijks leven ten tijde van hun mijnloopbaan. Voor alle duidelijkheid: het is dus niet de bedoeling om foto’s te bezorgen die gemaakt zijn in een mijngebouw of -schacht. Ook vrouwen wordt vriendelijk gevraagd om herinneringen aan vroeger op foto te leveren aan het museum. In een van de hallen van het Mijnmuseum hangt trouwens een plaat met de boodschap “Hier werkten ook 61 vrouwen”.
De foto’s van mijnwerkers worden ingescand en meteen teruggegeven. Je moet ze dus niet afstaan. Wie een foto naar het Mijnmuseum brengt, krijgt op dat moment gratis toegang tot het museum. De mijnwerkers van weleer werken op die manier mee aan de uitbouw van het museum. Dat creëert een gevoel van betrokkenheid en verbondenheid. Bedoeling is om de geschiedenis van de Limburgse koolmijnen terug tot leven te brengen.
Gedeputeerde Gilbert Van Baelen voelt zich persoonlijk betrokken bij dit project: zijn vader was immers ook mijnwerker...
Recentste nieuws Houthalen-Helchteren