Bakker Ludo Snoks uit de Pastorijstraat bakt elke dag “
Houthaler”, een donker brood gebakken volgens eigen geheim recept. Dat het lekker is hoeft geen betoog, want als je pas ’s middags langs komt ligt het negen kansen op tien niet meer in het rek. Wil Ludo een tipje van de sluier van zijn geheim voor ons oplichten, vragen we hem.
Ludo: “Het brood bestaat vooral uit volle graankorrel die een dag op voorhand in water geweekt is. Ik vul dit verder aan met wel
20 soorten granen, zoals spelt, rogge, lijnzaad, enzovoort. Ik gebruik ook geen gewone zuurdesem, maar oude zuurdesem. Vet zit er maar zeer minimaal in, tarwebloem helemaal niet. Dat maakt het brood zo bijzonder. Je kunt het gerust een week bewaren zonder dat het schimmelt. Het is ook puur natuur. Er zitten geen bewaarmiddelen in. Elke dag bak ik zo’n 24 Houthalers en die gaan bij wijze van spreken als zoete broodjes de deur uit. Op aanvraag bak ik ze ook
met bier in plaats van water. Dan gaat er pure Duvel in mijn deeg. Een aanrader is om het brood te eten met kipkap of met boekweitkoek en spek. Om er je vingers voor af te likken.”
Terwijl Ludo poseert voor de foto: “Ik ben nog
de enige warme bakker van Houthalen-centrum en ik geef het nog lang niet op. Ik bak nog altijd even graag.”