Er is een definitieve doorbraak rond
Hoeve Mieneke in Kelchterhoef. "We zaten eerst met een ei en dachten dat Hoeve Mieneke een vogel voor de kat was," aldus schepen van toerisme Jef Verpoorten. Uit een studie blijkt nu dat de bouwfysische toestand van het boerderijtje nog best meevalt en het financieel haalbaar is om het op te knappen.
Architect Hugo Deleu uit Gent maakte een bouwfysische en een historische studie. Het gebouw dat dateert van rond 1845 is niet bouwvallig zoals eerst was gedacht. De voornaamste gebreken zijn de waterafvoer en het hout dat lichtjes is aangetast. De hoeve werd nog bewoond tot 1956 door Philomène Beertens, vandaar de naam Mieneke. Het werd in 1972 gerestaureerd als restaurant dat vele jaren uitgebaat werd door de broers Fons en Johan Mentens. In 2002 werd het gebouwtje uit veiligheidsoverwegingen definitief gesloten. Uit de studie blijkt dat de hoeve niet alleen een emotionele waarde heeft voor veel bewoners, maar ook een architectonische waarde (vakwerk en typische dakconstructie), een historische waarde (bijna 200 jaar oud) en een omgevingswaarde (het illustreert de bewoning in de 19de eeuw).
De kosten voor de renovatie worden op 260.000 euro geschat, geld dat voorzien is in de begroting 2016. De werken die zullen starten in 2017 zullen voltooid zijn in 2018.
Wat gaat er mee gebeuren? Hoeve Mieneke krijgt de bestemming als toeristische en educatieve trekpleister, waar wandelaars terecht kunnen voor streekproducten en wandelkaarten en waar scholen aan natuureducatie kunnen doen. Voor de uitbating hoopt de gemeente partners te vinden in het Regionaal landschap Lage Kempen en het Agentschap Natuur en Bos.
Burgemeester Alain Yzermans besluit: "Het dossier Hoeve Mieneke was al 15 jaar aan het sudderen en het sidderen soms. Nu kan het eindelijk het sluitstuk vormen van het opgewaardeerde domein Kelchterhoef, hopelijk tot tevredenheid van velen."
Op de foto boven: Hoeve Mieneke op een zomerse dag.
(Jef Lingier)