In Parijs heeft de Houthalense
Ingrid Daubechies de
International Award for Women in Science in ontvangst genomen. Die werd haar vorige maand toegekend, onder meer voor haar baanbrekende werk rond zogenaamde ‘
wavelets’, die vandaag toegepast worden in beeldcompressie en -vorming en digitale communicatie. Daarnaast wordt ze ook gelauwerd voor haar jarenlange inzet voor gelijke kansen, en voor toegang tot onderwijs en wetenschap in ontwikkelingslanden. Aan de award is een geldprijs van 100.000 euro verbonden.
Prof. Ingrid Daubechies behaalde in 1975 haar diploma en in 1980 haar doctorstitel fysica aan de VUB. Daarna bouwde ze aan een indrukwekkende internationale carrière. Ze was van 1994 tot 2011 de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton University in de VS. In deze periode werd ze ook lid van de U.S. Academy of Sciences. Daarna ruilde ze Princeton in voor een carrière aan de Duke University in North Carolina, waar ze vandaag nog actief is.
Ook in eigen land is ze geen onbekende. In 2005 kreeg Daubechies de
Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten toegekend. Sinds 2012 is ze ook barones. Gedurende haar hele carrière bleef ze haar band met de VUB aanhalen. Zo organiseert ze sinds 2011 op de universiteit de jaarlijkse "Wiskunnend Wiske Wedstrijd" voor middelbare scholieren uit de derde graad. Hiermee wil ze jongeren van wiskunde laten proeven en hen warm maken voor wetenschap. De wedstrijd vindt ook vandaag plaats, op Pi-dag. “Wiskunde heeft nog steeds een saai en moeilijk imago. Dat is jammer, want als wiskunde op een levendige manier wordt onderwezen, is het ontzettend boeiend,” aldus Daubechies.
(Foto VUB 2017 - Lies Willaert)