Aldo Rizutto (foto) daagt de uitbater van het Remo-stort voor de rechtbank. "Ik ben lang vriendelijk geweest, maar vanaf nu is het gedaan," zegt hij. Aldo woont in de Kolderstraat, op 500 meter van het stort. Voor zijn deur hangt aan een boom het opschrift dat niets aan de verbeelding overlaat: 'Remo geurhinder bel 101'.
"Eerlijk, wij zijn het moe. We besloten met ons gezin te verhuizen, maar de waarde van ons huis is minstens met 25% in waarde gedaald. Dat zei ons het immo-kantoor. Wat doe je dan als eigenaar? Ik stapte naar de rechtbank. Mijn eisen zijn klaar en duidelijk: de geurhinder moet voor altijd stoppen en ook het storten.
"Ten tweede wil ik zwart op wit dat een onafhankelijk onderzoek, niet gesubsidieerd door Machiels, aantoont dat de geur die er vandaag nog is, niet schadelijk is voor de gezondheid. Ten derde wil ik dat mensen die hun huis verkopen vergoed worden voor de schade die ze oplopen, zowel de materiële schade als de schade voor de vele slapeloze nachten." En ja, die slapeloze nachten zijn er wel degelijk. "Ik heb deze zomer mijn dochter en haar vriendin die was blijven slapen, om 1u 's nachts naar mijn schoonouders in Beringen moeten brengen. 'Papa, wij kunnen niet meer slapen,' zei ze. De stank was onuitstaanbaar. Wat doe je dan als vader? Geld primeert hier duidelijk boven de gezondheid en de leefbaarheid van mensen. Hoe langer ik mij verdiep in deze zaak en hoe dieper ik graaf, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat hier een politiek gekonkel achter zit. De politiek die wij verkozen hebben zit duidelijk niet in met onze gezondheid, want ze tolereren al jaren de Remo-stank. Zo wil de gouverneur duizenden bomen planten om van Limburg een CO
2-neutrale provincie te maken, maar tegelijk geeft de provincie haar fiat voor het kappen van meer dan 10 voetbalvelden bomen op Remo. Als wij een vuurtje stoken, krijgen we een gasboete. Maar als Remo affakkelt en stank veroorzaakt krijgt ze geen boete. Zou de industriële wereld hier achter zitten? Al die bedrijven willen immers blijven storten op Remo. Waar moeten ze anders met hun vuil terecht?"
Aldo Rizutto diende een klacht in bij het vredegerecht en daagde hiervoor vier partijen: de Group Machiels, het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren, het gemeentebestuur van Heusden-Zolder en de Provincie Limburg. Op 15 januari wordt zijn verzoekschrift behandeld. "Ik weet niet of ik dadelijk gelijk zal krijgen. Het is op zijn minst een schot voor de boeg. Want ik zal het daar niet bij laten."
(Jef Lingier)