Daar wordt hard gewerkt om de coöperatieve bakkerij-in-wording
ComPani (met hoofdletter P) te laten starten.
De lampen branden al, de deuren zijn mooi groen geverfd, de WC's kunnen worden doorgetrokken, de verwarming draait... Het hart van de bakkerij, een reuze bakoven, popelt om de eerste broodjes te bakken. "Maar zo ver zijn we nog niet," zegt
chef-bakker Gilbert Claes. Vrijwilligers zijn nog druk in de weer met de
finishing touch. De laatste likjes verf worden uitgesmeerd, de vloeren geschrobd, de broodsnijmachine proper gemaakt. "Zeker 20 vrijwilligers helpen om de zaak operationeel te klaar te krijgen. Er moet toch nog heel wat gebeuren. We hopen open te gaan
tegen 15 december."
ComPani is niet zo maar een bakkerij. Het is een coöperatie waar men op een andere manier wil ondernemen en produceren. Hierbij staat zorg voor de mens, voor de gemeenschap en voor de wereld centraal. Claes: "We willen een bedrijfje uitbouwen dat niet uitgaat van winstmaximalisatie, concurrentiestrijd en efficiëntieverhoging, maar dat kiest voor kleinschaligheid, voor milieuwinst, voor zoeken naar lokale samenwerking en voor eenvoudige, artisanale productiewijzen."
(Jef Lingier) www.compani.be