Het
Pomphuis (foto) aan de Laambroekvijvers behoort tot het industrieel erfgoed uit ons mijnverleden. Het werd in de jaren '40 gebouwd en verpompte tot 1952 koelwater uit de vijvers naar de mijn. We meldden eerder al dat het gerenoveerd zal worden door de gemeente. In het kader van deze plannen organiseerde het Regionaal Landschap Lage Kempen samen met de gemeente, Natuurpunt en Limburgs Landschap een
vleermuizenonderzoek, dat door de provincie Limburg via een biodiversiteitsproject ondersteund.
De onderzoekers van Natuurpunt Studie publiceerden vandaag
de resultaten van dit onderzoek, dat twee jaar liep.
Met vleermuizendetectoren konden experten niet alleen de verschillende soorten vleermuizen in beeld brengen, maar brachten ze ook de gebieden in kaart waar de vleermuizen leven, slapen en jagen. Wat bleekt? Er leven
meer dan 10 verschillende soorten vleermuizen in het gebied waarbij de kleinere soorten doorgaans meer in het bos vliegen en het open landschap vermijden. Grotere, snel vliegende vleermuizen werden vaker waargenomen in halfopen gebieden.
Niet geheel onverwacht blijkt dat vleermuizen zich graag in het donker verplaatsen langs houtkanten, waterlopen, bospaden en bosranden. Een knelpunt is de E314 maar daar maken vleermuizen handig gebruik van een onverlichte brug om de autostrade te passeren.
Drie watervleermuizen en één grootoorvleermuis kregen een aantal dagen een minizendertje op de rug. De
grootoorvleermuis scharrelt zijn kostje bijeen in natuurgebied Kolveren en gaat daar in het bos op zoek naar insecten. Slapen doet ie in een grote kolonie in een brug onder de spoorweg.
Van de
watervleermuizen ontdekten de onderzoekers de verblijfsbomen in natuurgebied de Laambroeken. Aan de Laambroekvijvers maar ook aan de verder gelegen vijvers van De Wijers jagen ze iedere avond op muggen.
Vleermuizen hebben een plekje nodig om te overwinteren. En nu blijkt dat
de oude opslagtank aan het pomphuis hiervoor gebruikt wordt. In de nazomer is het de verzamelplek voor sociale interactie, zelfs de zeldzame
ingekorven vleermuis werd er waargenomen. Vergelijk het een beetje met een zomers terrasje…
De vleermuizenstudie vormt een leidraad voor de verdere uitwerking van vleermuisvriendelijke acties zodat de aanwezige populaties niet verstoord worden. Schepen van Milieu en Duurzaamheid Muhammet Oktay: “De verbouwing van het pomphuis zal natuurinclusief gebeuren. Dat wil zeggen dat we rekening houden met de aanwezigheid van de vleermuizen door bijvoorbeeld overhangende dakflappen te gebruiken, gevelkasten te hangen en nestkastjes in te bouwen. Verlichting is slecht voor deze dieren, dus zullen we zo weinig mogelijk verlichting gebruiken”.
(Archieffoto)