Gisteren stond het hek aan
de eco-tuintjes in Hengelhoef open voor bezoekers. Op de opendeurdag
gaven tuiniers Giovanni, Hilde, Thomas en Tasso uitleg aan de talrijke bezoekers, die daarna nog een
terrasje konden meepikken in het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap. Ze tuinieren elk op
hun eigen manier.
Giovanni Pala gaf er een mediterraan toetsje aan, met heel wat pepers, radichio
en zo. Ook Tasso Giannopoulos kan zijn Griekse afkomst niet verbergen in zijn tuin. “Ik heb veel
oregano en munt in mijn kruidenhoek. Oregano doe ik op souvlaki en munt in Griekse bouletjes.
Heerlijk!” Hilde Maesen tuiniert samen met haar zoon Thomas. “Samen tuinieren, dat is
quality time
voor mij. Thomas weet er veel meer over dan ik. Hij bestudeert dat allemaal. Zo leer ik bij, dankzij
hem.” Thomas Eerdekens schenkt elk jaar een bijzonder plaatsje aan vergeten groenten. Zo is er de
Cardoen (niet te verwarren met die bekende autohandelaar). “Cardoen is familie van de artisjok,”
zegt hij. “Ontdekt in de vijftiende eeuw. Het gaat hem niet om de bloem zoals bij de artisjok, maar
om de bladeren. Die moet je inpakken zodat ze kunnen vergelen. De
nerven van de blaren, daar is het
hem om te doen. Smaakt net als artisjok.”
Vooraan op de foto: tuinier Tasso Giannopoulos.
(Jef Lingier)