Het tweede thema waarover de vier politieke partijen van gedachten wisselden ging over vrije tijd. Vrije tijd is het eerste waar mensen met een klein inkomen op besparen, zei de moderator. Het ‘Armoedeplatform’ vroeg aan de panelleden of ze ja dan neen voorstander zijn van de invoering van de ‘Uitpas,’ een pasje dat mensen in armoede een verlaagd tarief aanbiedt voor culturele activiteiten. Opvallend was dat alle vier de politieke partijen het daar over eens waren. We nemen bijgevolg aan dat dit in het volgend bestuursakkoord zal worden opgenomen.
Silvio Bellavia (Vlaams Belang) pleitte om dit systeem uit te breiden naar de lidgelden voor sportclubs. Hij pleitte voor een algemene korting via de gemeente.
Ben Olech (NVA-Buur) zei dat de gemeente mensen de weg moet tonen naar het aanbod. Hij had ook weet van voetbalclub Houthalen-VV die leden met een beperkt inkomen gratis laat toetreden. De verjaardagdozen voor kinderen van behoeftige ouders, vond hij ook een goed initiatief.
Schepen Hanne Kellens (Hoppah): “De Uitpas komt er zeker,” beloofde ze. Ze pleitte hierbij voor samenwerking met de andere mijngemeenten. “Het cultureel aanbod moet betaalbaar en verstaanbaar zijn. Dit geldt niet alleen voor mensen die het financieel moeilijk hebben, maar ook voor mensen met een beperking.”
Ayse Yigit (Pvda) vroeg om het aanbod op de Uitpas ook af te stemmen op de noden van de jongeren. Dit moet dan bekend gemaakt worden in de wijken. Ze kaartte de bestaande segregatie in bepaalde sportclubs aan. Ze gaf het voorbeeld van voetbalclub De Eendracht in Meulenberg, waar bijna alleen allochtone jongeren voetballen en de tennisclub er vlak naast waar alleen witte mensen spelen. De gemeente zou een goede mix moeten stimuleren.
Morgen komt het thema mobiliteit aan bod. (Jef Lingier)