Onlangs ontving directeur
Kristof Berings van
Woonzorgcentrum Het Dorp in Helchteren twee prijzen: de Parel van de Verpleegkundige en de prijs van “inclusieve ondernemer”. Bijzonder is evenwel dat Het Dorp door de Vlaamse inspectie onder verhoogd toezicht werd geplaatst. Volgens de laatste vaststelling op 11 oktober 2022 klaagt de inspectie onder andere het tekort aan gekwalificeerd personeel aan.
De
“Parel van een verpleegkundige” werd hem toegekend door het Vlaams Netwerk Verpleegkunde. Hij is daarmee één van de drie parels die werden uitgereikt voor heel Vlaanderen.
Het team nomineerde Kristof voor de Parel omdat hij zelf de handen uit de mouwen steekt als het ergens nijpt, in de verpleging waar het nodig is en zelfs in de keuken wanneer de kok ziek is. “Onze directeur staat altijd klaar voor ons,” schrijven ze in hun motivatiebrief. “Onder het personeel is het altijd lachen met hem. Hij brengt veel humor in huis. Een lach en een zwans, daar is hij heel goed in, waardoor we ook graag komen werken.”
Kristof Berings (42 jaar) groeide op in Diest en woont nu in Herentals. Hij begon ooit als ambulancier en studeerde later verder als verpleegkundige en hoofdverpleger. Hij groeide in 2022 door tot directeur net op het moment van de negatieve inspectieverslagen. Het is één van de verdiensten van Kristof om het zwalpend schip weer in rustige wateren te brengen. Hij wierf extra personeel aan met een motivatie die spoorde met de visie en de waarden van de instelling.
“Door die positieve wending stijgt onze bezetting,” aldus Kristof. “We zitten nu aan 49 bewoners op een capaciteit van 75 erkende bedden. Die tendens willen we blijven aanhouden.” Het is de ambitie van de directeur om ook palliatieve zorg aan te bieden: “Dit is een specifieke zorg waar we hier in de regio echt het verschil kunnen maken. Ook wil ik een mix tussen de jonge senioren in de assistentiewoningen voor mensen met een beperking met onze ouderen van het Woonzorgcentrum. Dit gebeurt nu al door hun deelname aan activiteiten.”
Kristof kreeg vorig jaar ook nog de prijs voor
“inclusieve ondernemer”. “In samenwerking met de VDAB bieden we groeikansen aan voor mensen die omwille van ziekte of beperking willen veranderen van job. Zo hadden we hier een bouwvakker met rugproblemen die we na een proefperiode in dienst konden nemen als poetsman. Het zelfde gebeurt ook voor de zorg- en verpleegkundigen.”
Wat is je geheim, Kristof, om zo goed te scoren bij je personeel? “De druk afnemen van hun schouders, daar draait het rond.”
De dagprijs in Het Dorp bedraagt 82,33 euro. Het Limburgs gemiddelde is 62,02 euro.