Elke vierde woensdag van de maand delen vrijwilligers van de
Sint-Vincentiusvereniging 138
voedselpakketten uit aan mensen die een pasje hebben van het OCMW, hulpbehoevenden zeg maar.
Op twee jaar tijd is hun aantal verdubbeld en de armoede in de gemeente neemt nog verder toe. Het magazijn van Sint-Vincentius, gelegen achter supermarkt Delhaize, barst uit zijn voegen. Waarlijk elke vierkante meter is er volgestouwd met eetwaren en tweedehands kleren.
Deze week kocht de vereniging met de steun van enkele milde sponsors
een tweedehands camionette voor het vervoer van de voedselpakketten en de aanvoer van voedingswaren. Chauffeur van dienst Jos Vandebeeck, die net terugkomt van de autokeuring, is in zijn nopjes. “Ik heb nu voldoende laadruimte en hoef nu mijn eigen auto niet meer te gebruiken,” straalt hij.
Voorzitter Eddy Devries legt kort de werking van Sint-Vincentius uit. “Een voedselpakket bestaat gedeeltelijk uit voedsel dat we krijgen van de Europese Unie en voor een deel uit voedsel dat we zelf aankopen.” Verantwoordelijke voeding Thilla leidt ons rond en toont ons wat ze krijgt van Europa. Ik zie rijst, tomatenpuree, ravioli, soep, fruitsla, melk, confituur, spaghetti, olie, tonijn, vidé en stoofvlees in blik. “Maar voor dit jaar krijgen we maar 14 in plaats van 18 soorten voedingswaren meer. Europa bespaart op voedselhulp. Het zal elk jaar wat minder zijn, hebben ze ons al verwittigd. Dankzij de verkoop van tweedehandskledij kunnen we zelf producten aankopen. Per pakket zit er zo’n 20 euro van ons eigen budget in, zoals fruitsap, boter, choco, appelen, bloem, smeerkaas, koffie en olie. Van de Carrefour en van Delhaize krijgen we diepvriesproducten die bijna vervallen zijn. In plaats van ze weg te gooien bewaren wij ze in onze diepvries en delen we ze uit aan onze mensen.”
Op de foto: Jos Vandebeeck
(l.) en Eddy Devries.