Vandaag is het de
internationale dag van verzet tegen armoede. Ook in Houthalen ging die niet onopgemerkt voorbij. Met een lang aaneengeknoopt lint stapten
750 leerlingen van het Inspiro College mee op, richting NAC. Voorzitter van het Armoedeplatform François Didden zei dat in Houthalen nog steeds 1 op 4 kinderen in armoede geboren wordt. "Het geknoopte laken, als symbool van deze dag, heeft meerdere betekenissen: een knoop leggen betekent niet alleen dat je iets niet mag vergeten, het is ook een teken van verbondenheid en het betekent voor mensen in armoede dat ze de eindjes nog moeilijk aan elkaar kunnen knopen."
Schepen Mustafa Aytar benadrukte dat er ook op school over armoede moet gesproken worden.
Armoede is als een draak met 7 koppen, zei hij nog. Het inkomen en het voedsel zijn verkeerd verdeeld in deze wereld. Burgemeester Alain Yzermans wees de regering met de vinger die bespaart op de kap van de gewone man. "Dit voordspelt niet veel goeds," aldus de burgemeester.
Een heel andere soort regering is die van de leerlingen van het Inspiro College. Namens de ministers van deze regering las Myriam El Farisi heel concrete eisen voor, waar iedereen even stil van werd:
- leerlingen moeten goedkoop toegang hebben tot het internet, want ze kunnen niet zonder,
- elke leerling moet makkelijk en goedkoop met het openbaar vervoer op school geraken,
- gratis hulp bij het studeren voor leerlingen die moeilijkheden ondervinden bij het studeren,
- iedereen moet de kans krijgen aan sport te doen,
- iedere leerling heeft recht op 1 gevarieerde gezonde warme maaltijd per dag,
- de bedrijven van Houthalen-Helchteren moeten stageplaatsen voorzien voor leerlingen van eigen gemeente.
Daarna volgde het protestlied van Warm Hart, voorgezongen door Lydia Jacobs. Op de tonen van "En we gaan nog niet naar huis", weerklonk het refrein als een scherpe aanklacht naar onze maatschappij: "En zolang dat er armen zullen blijven bestaan, dan kunnen de rijken de crisis nog aan, en zolang dat er armen zullen blijven bestaan, betaalt de hoge piet de crisis niet."
Als afsluiter en als blijk van waardering bood de gemeente iedereen een warme kop soep met brood aan.
(Jef Lingier)