Erfgoedwerking Helchteren en Milieugroep De Mangelbeek sloegen de handen in elkaar om naar aanleiding van Open Monumentendag
een wandeling te organiseren in het domein Hoeverheide. De beheerder van dit familie-erfgoed, Guy Coolens, liet na zes jaar weer een geleid bezoek door het 70 hectare groot gebied toe.
Hoeverheide verwijst in de volksmond naar “het kasteeltje”, het monumentaal gebouw waarvan een vleugel reeds in 1870 tot stand kwam. Voorzitter Miel Vanvoorde van de plaatselijke erfgoedwerking verwelkomde de vele bezoekers die in twee groepen rond geleid werden. “Het was textielbaron Leirens uit Aalst – die trouwens ook in de film Daens als textielbaas voorkomt – die 500 hectare heidegrond van de gemeente Helchteren aankocht, aldus Miel Vanvoorde. “Zijn schoonzoon Lienart erfde in 1929 het domein. Hij had een groot hart voor de plaatselijke fanfare. Vandaar hun galmende naam: fanfare Hoeverheidegalm. In 1951 verwierf de familie Coolens dit prachtig natuurgebied.”
Johan Lemmens van Milieugroep Mangelbeek nam de wandelaars op sleeptouw door de monumentale thuyadreef van 338 meter lang, reuzenbomen van 150 jaar oud, ooit geplant in 1872. Een ander hoogtepunt van de wandeling was de sequoia of mammoetboom van 36 meter hoog. Het zeldzame vuurgoudhaantje zou hier nestelen, alsook vijf soorten spechten. Johan ontmoette er ooit de zeldzame boommarter. Hij zag hier ook eens een koppel raven, alsook een kleurrijke hop. Die laatste prachtvogel was hier volgens de boswachter nog maar pas drie dagen op vakantie, vertelt Johan, toen hij jammer genoeg gepakt werd door een havik. Natuurfotograaf Danny Lemmens slaagde erin om vorig jaar
een foto van de hop te nemen.
Tijdens de wandeling werd iedereen opgeschrikt door de vlucht van een oehoe die met zijn weidse vleugels een cirkelbeweging maakte boven de bomen. Johan wees nog op de paraboolvormige landduinen die dateren van in de ijstijd. Op het einde van de wandeling werden de wandelaars vergast op een stukje vlaai met koffie of thee. Iedereen ging voldaan naar huis, met dank aan Johan, Guy en Miel.
(Jef Lingier)