Twee Limburgse ‘verenigingen waar armen het woord nemen’ werkten mee aan een onderzoek over hoe de begeleiding van werkzoekenden kan verbeterd worden. Vier leden van Soma uit Maasmechelen en twee van Warm Hart uit Houthalen gingen hiervoor in dialoog met een onderzoeker van de PXL.
We lichten enkele aanbevelingen toe die zij formuleerden.
Zo is
de houding van de trajectbegeleider zeer belangrijk. Mensen in een kwetsbare situatie voelen zich niet altijd welkom en moeten vaak opnieuw hun verhaal doen, wat soms frustrerend is.
Ook de
grenzen van de werkzoekende zouden beter ingecalculeerd moeten worden in hun traject naar werk, zoals geestelijke of lichamelijke beperkingen en het gebrek aan vervoer: twee belangrijke grenzen.
Er zijn ook
financiële drempels: de te lage minimumlonen die uiteindelijk maken dat werken niet echt loont.
Voorts zijn er de
negatieve ervaringen zoals discriminatie bij het solliciteren en de faalangst door de opeenvolging van negatieve ervaringen. De combinatie werk en gezin, met hieraan gekoppeld de opvang van de kinderen, vormt ook een belangrijk knelpunt. Ook de onbereikbaarheid van duurzaam werk kwam aan bod. Onzekerheid en twijfels zijn er met tijdelijke contracten. Veelal komen mensen terecht in tijdelijke jobs, zoals interimwerk met dag- of weekcontracten, wat een toekomst opbouwen erg onzeker maakt.
De dialooggesprekken verliepen in een constructieve sfeer en de aanbevelingen zullen worden gepubliceerd door de VDAB.