De Yesil Camii-moskee wordt in een traject van verhoogd toezicht geplaatst. Dat heeft Vlaams minister Bart Somers beslist. Hij startte begin dit jaar de opheffingsprocedure naar aanleiding van uitspraken van de imam ten aanzien van de LBGT+ gemeenschap.
Zoals de procedure voorschrijft werden adviezen opgevraagd bij de Limburgse provincieraad, de gemeenteraden van Houthalen-Helchteren en Zonhoven, het representatief orgaan, de betrokken moskee en de federale minister van Justitie (lees: de Staatsveiligheid en andere veiligheidsactoren). Geen enkel advies pleitte voor de opheffing van de erkenning, voornamelijk omdat de betrokken imam ondertussen het land is uitgezet en het moskeebestuur uitdrukkelijk afstand nam van zijn uitlatingen. Ook het juridisch advies van het advocatenkantoor Eubelius, dat minister Somers opvroeg, gaf aan dat er in de huidige regelgeving niet genoeg rechtsgrond was om de erkenning van de moskee op te heffen. Volgens Eubelius vallen de uitspraken binnen het recht op vrijheid van meningsuiting en zou het niet conform de regelgeving en niet proportioneel zijn om de erkenning van de moskee op te heffen omwille van de uitspraken van een imam die reeds het land werd uitgezet.
Bart Somers: “Zelfs al vind ik bepaalde uitspraken persoonlijk verwerpelijk, als minister werk ik binnen een juridisch kader en moet ik me baseren op de verschillende adviezen die allemaal positief zijn. Hoewel de betrokken imam het land reeds verlaten heeft, hebben de leden van het moskeebestuur op mijn vraag een uitdrukkelijke engagementsverklaring ondertekend. Ze distantiëren zich publiekelijk van de uitspraken en engageren zich om in overleg met de gemeente Houthalen-Helchteren te werken op het thema van discriminatie ten aanzien van seksuele diversiteit. In het najaar wordt de nieuwe Vlaamse informatie- en screeningsdienst opgericht en één van zijn eerste opdrachten zal zijn om na te gaan of de Yesil Camii-moskee deze engagementen nakomt.”
Recentste nieuws Houthalen-Helchteren