Donderdag 29 oktober 2020
Grensgevallen
Onderzoekers en studententeam SOLID van de TU Eindhoven (TU/e) hebben vandaag in het Nederlandse Lieshout 's werelds eerste industriële installatie met ijzerpoeder als nieuwe circulaire brandstof gepresenteerd.
Elektriciteitscentrales en warmte-intensieve industrieën zijn samen verantwoordelijk voor 40% van de globale CO2-uitstoot. Om onze klimaatdoelstellingen te halen moet dit getal teruggebracht worden tot nul. Tot op heden zijn er weinig CO2-vrije en schaalbare alternatieven voor deze sectoren. Daarnaast kan hernieuwbare energie opgewekt door de zon of wind niet altijd gebruikt worden in deze industrieën, omdat de timing en locatie van opwekking of de energievorm niet overeenkomen met hun energievraag.
Sinds kort lijkt ijzerbrandstof de gedroomde kandidaat. “Het mooie aan ijzerbrandstof is dat je de in ijzerpoeder opgeslagen energie vrij kunt laten komen waar en wanneer je het nodig hebt”, zegt Philip de Goey, hoogleraar verbrandingstechnologie aan de TU Eindhoven. “Fijn ijzerpoeder brandt goed en hierbij komt veel energie vrij in de vorm van warmte. Deze warmte kan de industrie van hun energievraag voorzien.” Bovendien is het ijzerpoeder herbruikbaar en makkelijk te vervoeren. “Tijdens de verbranding ontstaat geen CO2, er blijft slechts roest over”, legt De Goey uit. “Het is een circulair proces: dit roestpoeder vang je op en zet je duurzaam weer om tot ijzerpoeder.” Verder is ijzerbrandstof veilig en verliest het geen energie tijdens de opslag. Om deze redenen is ijzerbrandstof eenvoudig en veilig op te slaan voor langere periodes en te transporteren over langere afstanden – een van de grootste uitdagingen in de energietransitie.