Het gemeentebestuur Leopoldsburg en kerkfabriek O.L.V.-Tenhemelopneming slaan de handen in elkaar voor ontwikkeling BPOST-site en geeft zo boost aan opwaardering van het centrum. De gemeenteraad gaf zijn goedkeuring aan een opstalrecht voor de gronden tussen de Priester Poppelaan, Koning Leopold III laan, de Koningin Louisa-Marialaan en het Koning Albert I plein aan Ultrium. Deze gronden zijn vandaag in eigendom van de gemeente Leopoldsburg (voor 62%) en de kerkfabriek (voor 38%) maar zullen verkocht worden voor residentiële ontwikkeling.
"De oude pastorij huisvestte vroeger de creatieve ateliers, maar staat sinds de verhuis ervan naar het cultuurcentrum leeg. Het oude postgebouw dat 120 jaar oud en beschermd is ,staat ook veertien jaar leeg en de Gemeente heeft hiervoor geen bestemming voor haar activiteiten", vertelt schepen van Ruimteljjke Ordening Wouter Beke.
"De chiro vertrekt binnenkort naar hun nieuwe lokalen op kwartier Ijzer en de parochiezaal van De Kring voldoet niet meer aan de noden en wensen van een feestzaal vandaag. De scouts zijn reeds jaren geleden vertrokken en gebruiken nog een gebouw voor de opslag van hun archief en enkele museumstukken.
Het gezamenlijk op de markt brengen van deze site heeft het voordeel dat hier een project kan tot stand komen dat het centrum van de gemeente opwaardeert , waarbij woningbouw geïntegreerd wordt met horeca en een groene omgeving wordt gecreëerd.
Met het vertrek van de chiro in de zomer is het daarom nu tijd geworden om de hele site te ontwikkelen".
De gesprekken met de verschillende stakeholders en het kerkfabriek lopen al geruime tijd. Dit leidde in eerste instantie tot een leidraad voor de ontwikkeling van deze site die de gemeenteraad in juni 2024 heeft goedgekeurd. Drie kandidaten dienden een voorstel in waarvan er twee werden weerhouden. Finaal deden beide kandidaten een verbeterd voorstel in januari 2025 in. Ultrium bv werd als hoogst gerangschikte weerhouden.
Het voorstel van Ultrium bevat de ontwikkeling van een residentieel vastgoedproject met wonen voor 73 woongelegenheden en handel en/of horeca als bestemming. Ultrium engageert zich voor een divers aanbod van één-slaapkamerappartementen, twee-slaapkamerappartementen en drie-slaapkamerappartementen waarbij grote zorg zal besteed worden aan de duurzaamheid van de bouw en de appartementne een E-peil E-10 zullen hebben.
Het oude postgebouw zal behouden blijven en geïntegreerd worden in het geheel. Ultrium betaalt hiervoor 2.650.000 miljoen euro waarvan volgens het grondaandeel 62% bij de gemeente en 38% bij de kerkfabriek zal terecht komen. De kerkfabriek heeft voorrang om een aantal woongelegenheden naar keuze te kopen ten belope van de vergoeding die haar toekomt en doet op die manier een duurzame investering.
"De Gemeente zal dit geld gebruiken voor investeringen die de gemeenschap ten goede komen.
Wat de pastorij betreft, heeft de Gemeente de plicht om een huisvesting te voorzien voor de Pastoor. De huidige pastorij is te groot voor één pastoor en er zijn bovendien grote kosten aan. Daarom zal in overleg met de Pastoor en de Kerkfabriek gezocht worden naar een nieuwe woonst en ontvangstruimte, die ook weer beter zal aansluiten bij de noden van vandaag", besluit Beke.