Het gemeentebestuur van Leopoldsburg heeft de afgelopen jaren ingezet om het erfgoed op de
begraafplaatsen van Leopoldsburg en Heppen op te waarderen, met o.a. de renovatie van een aantal historische praalgraven. Nu is een belangrijk historisch graf op de begraafplaats in Heppen helemaal opgefrist.
Het gaat over het graf van
Victor Delplanche. Hij was de schoonzoon van Edouard-Charles Henrard. Henrard was in de 19de eeuw een generaal in het Belgisch leger en doceerde als professor aan de Militaire School in Brussel.
Hoe kwam generaal Henrard in Heppen terecht?
Tot 1835 was Immert, een gehucht van Heppen, een grote heidevlakte. In 1835 kwam dan de grote ommekeer. Het Ministerie van Oorlog besliste om het voorstel van Koning Leopold I aan te nemen, nl. het bouwen van een groot permanent militair kamp op de Grote Heide.
Het kamp zelf stond op Korspel, Eksel en Hechtel. In Heppen, dat toen nog tot Beverlo behoorde, werden 671 hectaren bestemd als oefenterrein. Deze gronden lagen op de Schrikheide, het latere Strooiendorp en op de Asdonkheide, het latere Immert.
In 1854 besliste de regering om het militair domein uit te breiden richting Helchteren en het oefenterrein onder Heppen en Leopolsburg vrij te geven. Daardoor kwamen de gereserveerde gronden in Strooiendorp en Immert vrij. Immert werd op 1 oktober 1857 verkocht in 160 loten met een totale oppervlakte van iets meer dan 170 hectaren, wat 7.916 frank opbracht. Een zekere Blanchemanche kocht 60 percelen.
Er mocht gebouwd worden in Immert vanaf 1857.
Het was Edouard-Charles Henrard, professor aan de Militaire School in Brussel en kapitein-commandant bij het leger (later generaal), die de eerste huizen in Immert liet bouwen.
Op 21 maart 1898 verwierf Henrard een gebied van 65 hectare groot in Immert, waarop een huis met hoeve gelegen was (in die tijd waren er amper huizen in Immert). Hiervoor betaalde hij in die tijd 12.000 Belgische frank, omgerekend ongeveer 300 euro.
Op deze grond, op de hoek van de Olmenstraat en de Kanaalstraat, bouwde de generaal rond 1900 een villa, die de naam ‘Chalet d'Asdonck’ kreeg. In die tijd werd ook het aanliggende park aangelegd, op initiatief van Henrards echtgenote Anne-Petrouille
Het Chalet d’Asdonk, dat vandaag nog bestaat, heet in de volksmond het ‘kasteelke van Neraar’, wat verwijst naar de bouwheer Henrard.
Het graf
Victor Delplanche was de schoonzoon van Henrard. Zijn vrouw, Marcelle Henrard, werd geboren op 21-02-1891 te Brugge en is overleden in 1987 te Heppen, op 96-jarige leeftijd. Victor, geboren in 1883, stierf in 1959.