De leerlingen van campus FLX werkten vandaag mee aan de opwaardering van de Treurgracht, de herdenkingsplaats waar in 1944 20 verzetsmensen werden geëxecuteerd. Op 4 september 1944 hadden de meeste Duitsers Leopoldsburg verlaten en konden 900 politieke gevangenen het kamp daar verlaten. Een aantal ex-gevangenen vonden onderdak en een warme maaltijd in Brouwerij Leopold in de Nicolaylaan. Enkele Vlaamse SS-soldaten waren hiervan op de hoogte en vielen de brouwerij binnen. De mannen werden naar de overkant van de spoorweg geëscorteerd en moesten - volgens geruchten na plaats genomen te hebben bij een greppel - hun eigen graf graven. 20 van hen werden ter plaatse geëxecuteerd. Het monument naast de Treurgracht aan de IJzerlei eert hen.
Jong Redt Oud
De provincie Limburg heeft aan dit renovatieproject een projectsubsidie toegekend in het kader van ‘Jong Redt Oud’. Zoals de naam al zegt, dienen deze subsidies voor participatieve en educatieve erfgoedprojecten. De leerlingen hebben tijdens een buitendag geholpen met het reinigen van het monument, het onderhoud van de omgeving, het schoonmaken en schilderen van de kruisjes en het schilderen en plaatsen van bloemhouders. Dit Jong Redt Oud- project maakt deel uit van een ruimer opwaarderingsproject dat de gemeente Leopoldsburg uitvoert in samenwerking met de IOED (Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst) Lage Kempen.
Vernieuwing site ‘Treurgracht’
De site wordt toegankelijker gemaakt en krijgt een uitnodigender karakter richting het publiek. Door de doordachte aanplanting en enkele belevingsvolle elementen raken de bezoekers en voorbijgangers betrokken bij de Treurgracht. Bovendien sluit de beplanting aan op de tuin van Liberation Garden en slaat ze een brug naar het museum. Aan de rand van nieuwe ontwerp wordt het ‘Pad van de Herinnering’ aangelegd. Het pad bestaat uit 22 stapstenen, gelijk aan het aantal kruisen op de site. Ieder jaar worden de stenen aangevuld door de leerlingen van Campus FLX tijdens de herdenkingsceremonie. De eerste stapsteen wordt zo in 2024 aangelegd, waarbij de 22ste steen in het jaar 2045 geplaatst wordt, tijdens de 100-jarige herdenking van het einde van WOII. De stenen dragen persoonlijke boodschappen van de leerlingen die ze tijdens de voorbereidende lessen hebben geschreven De Treurgracht is een gedenkplaats met een donker verhaal.
In het kader van de 80ste herdenking van WOII krijgt de omgeving van de Treurgracht een grondige opknapbeurt.
"We krijgen hulp van de leerlingen van 1A van campus FLX. De school heeft het monument, dat aan de overkant van de straat ligt, spreekwoordelijk geadopteerd en steekt nu de handen uit de mouwen om het te helpen opfrissen.. Elke steen is verbonden met een van de slachtoffers en het ontwerp dat de leerlingen maken zal verwijzen naar deze persoon. Campus FLX neemt het peterschap van de Treurgracht op zich. Door dit project voelen de leerlingen zich verantwoordelijk en verbonden met de Treurgracht. Hierdoor blijft het herdenkingsmonument een plek hebben in de harten van de mensen uit Leopoldsburg", zegt schepen van Erfgoed en Onderwijs Marleen Kauffman. (foto's Sonja Bruggeman)