Op vrijdag 11 mei 2018, tijdens het hemelvaartweekend, strijken enkele duizenden fietsers en supporters neer in Leopoldsburg. Onze gemeente is namelijk uitgekozen als de Limburgse middagstad van de 9de editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Een hele eer voor Leopoldsburg, dat trots is om op deze manier mee te helpen in de strijd tegen kanker.
Hoe zit de 1000 km in elkaar? Het is een fietsvierdaagse. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Die etappes worden gereden in peloton, en telkens rijdt één lid van het team een etappe. Elk team bestaat uit minimum één fietser (die dan de volle 1000 km fietst) en maximum acht fietsers (die dan elk een etappe van 125 km fietsen). De deelnemers gaan niet alleen de baan op, maar rijden in peloton, volledig afgeschermd van het verkeer. Voor iedereen is er een gepaste snelheid, met pelotons die aan 24, 27 of 30 km/u rijden. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, heeft de praktische organisatie in handen.
Deelnemende teams moeten een bedrag van 5.000 euro inzamelen om te mogen starten. De netto-opbrengst van het evenement gaat naar biomedisch kankeronderzoek, in 2017 ruim 4 miljoen euro.
Elke dag rijden de acht pelotons een lus, vanuit vaste gaststad Mechelen naar de middagstad en terug. Leopoldsburg is dus op vrijdag 11 mei middagstad, naast Boechout (donderdag 10 mei), Zottegem (zaterdag 12 mei) en Harelbeke (zondag 13 mei). Een middagstad van de 1000 km is niet zomaar een stopplaats; vertrek en aankomst van de pelotons en de uren voor en na (van ongeveer 11u tot 15u) zijn uitgegroeid tot een gigantisch evenement op zich:
- Er wordt een heus rennersdorp uitgebouwd, waar zowel toekomende als vertrekkende fietsers worden onthaald, fietsen kunnen worden gestald, warme en koude maaltijden worden voorbereid en verdeeld,…;
- De vier middagsteden strijden om de Trofee Langste Erehaag, en proberen een zo lang mogelijke mensenketting te vormen om de pelotons warm te onthalen. Het record staat op naam van Torhout, waar in 2016 maar liefst 3.465 mensen werden geteld;
- Voor het publiek wordt een evenementendorp ingericht, met optredens, kinderanimatie, eet- en drankstandjes,… verzorgd door de plaatselijke verenigingen.
Het gemeentebestuur roept nu al iedereen op om vrijdag 11 mei 2018 in zijn agenda aan te kruisen. Alle verenigingen en vrijwilligers zijn van harte welkom om mee te werken aan dit mooie initiatief of om de pelotons te onthalen in de langste erehaag van het land!
Recentste nieuws Leopoldsburg