Op Campus FLX in Leopoldsburg verrijst binnenkort een gloednieuw schoolgebouw voor GO! basisschool FLX. De bestaande infrastructuur is zwaar verouderd en sluit al geruime tijd niet meer aan bij de visie van de school. Ze maakt plaats voor een hedendaagse leeromgeving met focus op rust, openheid en verbondenheid. Het project wordt gerealiseerd via een DBFM-formule (Design, Build, Finance, Maintain) in samenwerking met Consortium Aurora Scholen, dat ook het onderhoud van het gebouw voor de komende 30 jaar op zich neemt. Met het nieuwe gebouw maakt de school haar visie op leren, welzijn en eigenaarschap concreet.
Het ontwerp verbindt kleuter- en lager onderwijs in één langgerekte structuur, met een ruim atrium als kloppend hart. Rondom dit atrium ontstaan flexibele leeromgevingen waarin instructie, samenwerking en differentiatie harmonieus samenkomen. De nieuwbouw laat kinderen letterlijk en figuurlijk groeien in een omgeving die veiligheid, structuur én vrijheid biedt.
“Onze school is een plek waar kinderen zelfstandig leren denken, handelen en samenwerken. Dankzij deze nieuwbouw krijgen we de ruimte en rust die ons pedagogisch project versterken,” zegt Loore Schreurs, directeur van GO! basisschool FLX.
“We willen een school zijn waar kinderen zich thuis voelen, uitgedaagd worden en hun talenten mogen laten bloeien – in verbondenheid met elkaar en met de wereld rondom hen.”
30 jaar zorgeloos beheer dankzij publiek-private samenwerking
De bouw en financiering van het project zijn in handen van Consortium Aurora Scholen, dat ook het onderhoud van de gebouwen voor de komende 30 jaar zal verzorgen. Dankzij deze formule hoeft de school zich geen zorgen te maken over technische problemen of grote kosten en kan het team zich ten volle concentreren op de leerlingen en de schoolwerking.
“We zijn bijzonder trots dat we in Leopoldsburg een inhaalbeweging kunnen maken op het vlak van schoolinfrastructuur,” zegt Wim Vanheusden van Aurora Scholen.
“Met deze moderne nieuwbouw in een groene campus versterken we de toekomst van het onderwijs én de buurt. Bovendien verzorgt Aurora Scholen gedurende 30 jaar het onderhoud, waardoor het schoolbestuur en de leerkrachten zich volledig kunnen focussen op wat echt telt: de leerlingen.”
Een groene campus als ruggengraat
De campus wordt heringericht volgens een totaalvisie waarin groen, mobiliteit en samenhang centraal staan. Een centrale ‘promenade’ wordt de ruggengraat van de site en verbindt de verschillende delen van de campus met elkaar.
Tegelijkertijd wordt onthard en vergroend: speelweides, natuurlijke ontmoetingsplekken en rustzones maken van het schoolterrein een aangename omgeving voor zowel kinderen als buurtbewoners. De buitenruimte wordt opgevat als een volwaardig verlengstuk van de leeromgeving, waar bewegen, spelen en ontdekken hand in hand gaan.
De jongste kinderen krijgen omsloten speelzones die rechtstreeks aansluiten op hun klasunits voor tijdens de lessen. In de pauzes spelen ze samen met de oudere leerlingen op de centrale speelplaats en maken ze gebruik van dezelfde infrastructuur en rustplekken. Via een veilige doorsteek staan ook de sportvelden rechtstreeks in verbinding met het schoolgebouw.
Flexibiliteit en verwondering onder één dak
Het gebouw is ontworpen om flexibel mee te groeien met onderwijsvormen van vandaag én morgen. Dankzij verplaatsbare wanden, landschapsklassen, projectruimtes en leeshoekjes kunnen leerlingen in groep, individueel of in instructiemomenten aan de slag. Door de open structuur met doorkijken, een centrale tribune en veel daglicht ontstaat een transparante leeromgeving die kinderen aanzet tot verbinding, zelfregie en verwondering.
De samenhang tussen klaslokalen, groepsruimtes en rustzones zorgt voor een gebalanceerd ritme in de dag en voor een schoolomgeving waarin elk kind zijn of haar plek kan vinden. De school is ontworpen voor maximaal 480 leerlingen, verspreid over twee kleuterunits van telkens 96 leerlingen en zes lagere-schoolunits van 48 leerlingen. Er zijn meerdere multifunctionele ruimtes voorzien. Kinderen eten in het ruime atrium of in de projectruimte, die beide aansluiten op de landschapsleslokalen.
“De afdeling Infrastructuur van het GO! streeft naar inspirerende leeromgevingen in veilige, gezonde en comfortabele gebouwen die de favoriete leerplek vormen van elke lerende die voor het GO! kiest,” zegt Fé Feys projectmanager Infrastructuur van GO!
"Onze missie is boeiende en innovatieve leeromgevingen realiseren die ‘school als concept’ omzetten in de praktijk, het welbevinden bevorderen en optimaal leren stimuleren.”
Gefaseerde aanpak en minimale hinder
De bouwwerken gaan van start zodra de voorbereidingen en vergunningen afgerond zijn. De sloopwerken worden ingepland tijdens de schoolvakanties, zodat de hinder voor leerlingen, leerkrachten en ouders beperkt blijft. De volledige realisatie verloopt in verschillende fases, waardoor de schoolwerking te allen tijde gegarandeerd blijft.
Er is een lang traject aan de realisatie voorafgegaan, het GO! kijkt dan ook uit naar het veelbelovende resultaat. Als alles vlot verloopt, wordt het nieuwe gebouw in gebruik genomen vanaf september 2027.