De Raad van Vergunningsbetwistingen heeft
de uitbouw van een nieuwe modern recyclagepark in Reigersvliet Leopoldsburg tijdelijk ‘on hold’ gezet. Dat meldt het gemeentebestuur. De gemeente en het provinciebestuur onderzoeken nu samen de details van het arrest. Het huidige recyclagepark aan het Kanaal kan blijven opereren
tot minstens juli 2026.
Het huidige recyclagepark aan het kanaal voldoet niet langer aan de strengere Vlarem-normen. In afwachting van dit nieuwe park besliste de minister van Omgeving om een afwijking van deze strengere normen voor het huidige recyclagepark te verlengen tot 8 juli 2026. Hierdoor kon de gemeente een nieuwe tijdelijke vergunning aanvragen waardoor inwoners van Leopoldsburg het huidige recyclagepark tijdelijk verder zouden kunnen gebruiken.
Maar het is volgens de gemeente duidelijk dat een duurzame oplossing noodzakelijk is, wil Leopoldsburg op termijn over een nieuw en modern recyclagepark beschikken. Burgemeester Wouter Beke : “Het bestaande recyclagepark voldoet niet langer aan de hedendaagse milieu- en gebruiksnormen. Samen met de provincie Limburg hervormden we via een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) al in 2015 de bestemming van Reigersvliet van militair domein naar Stedelijk Ontwikkelingsgebied. Dit met het oog op de inplanting van belangrijke maatschappelijke functies (een recyclagepark, een vrachtwagenparking, een nieuwe gevangenis, een ontsluitingsweg en een lokaal bedrijventerrein) op de vrijgekomen militaire site. Vervolgens werkten we samen met Limburg.net de bouwplannen voor het nieuwe recyclagepark uit. Dit nieuwe en moderne park moet voor de inwoners een verbetering betekenen inzake service en recyclagemogelijkheden. Uiteraard komt dit ook het milieu ten goede.”
Na het doorlopen van de vergunningsprocedure leverde de Vlaamse minister van Omgeving op 25 februari 2022 een omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van het nieuwe recyclagepark af aan Limburg.net. Een recent arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigt echter deze vergunning. “Tegen de omgevingsvergunning werd beroep aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De Raad vernietigt deze vergunning omdat hij van oordeel is dat enkele stedenbouwkundige voorschriften uit het PRUP voor rechtsonzekerheid zorgen. Een vreemd en hard verdict, gezien het PRUP en de bijhorende stedenbouwkundige regels dateren uit 2015. Ze werden door alle betrokken overheden goedgekeurd. Tijdens de procedure destijds diende niemand klacht in,” analyseert burgemeester Beke.
Uit een eerste analyse blijkt inderdaad dat de Raad zich niet alleen uitspreekt over de Omgevingsvergunning voor het recyclagepark zelf. De uitspraak zet ook het hele PRUP voor Reigersvliet op losse schroeven. Gedeputeerde Inge Moors: "Onze juristen bestuderen vandaag de reële impact van de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen en we zijn in overleg met de gemeente om te onderzoeken hoe we meer juridische zekerheid kunnen bieden in functie van de verdere invulling van deelplan 6A van het PRUP.
Mocht het effectief nodig blijken, dan zullen we een nieuw ruimtelijk proces opstarten om de stedenbouwkundige voorschriften te verduidelijken. De zone is immers niet alleen belangrijk voor de uitbouw van het recyclagepark, maar ook de bouw van een nieuwe gevangenis (SALK) en de realisatie van een KMO-zone werden via dit plan mogelijk gemaakt,” besluit de gedeputeerde.