Deze namiddag hebben in het provinciehuis
5 Limburgse Vlajo Mini-ondernemingen hun bedrijfje aan een professionele jury voorgesteld. De provinciale finale is gewonnen door
KazaK van Sint-Michiel Leopoldsburg. Op woensdagavond 6 mei mogen zij Limburg gaan vertegenwoordigen op de Vlaamse finale in Brussel. KazaK is een mini die zelf een handig en compact tasje ontworpen heeft om aan je riem te bevestigen, gemaakt uit gerecycleerde materialen, bestaande in 4 lijnen.
Het project Vlajo Mini-ondernemingen is een echte succesformule.
Jaarlijks krijgen honderden Limburgse jongeren de kans om samen met andere jongeren een eigen bedrijfje op te richten en te proeven van het ondernemerschap.
De overtuiging dat enkel kennis en theoretische scholing volstaan om een succesvolle loopbaan uit te bouwen, is lang achterhaald. Via allerlei vormen wordt ingezet om ook praktijkgerichte kennis in het onderwijs mee te geven. Met praktijklessen, stages, combinatie van deeltijds werken en leren,… wordt getracht om de kennis, competenties en attitude dichter bij de eisen van de arbeidsmarkt en wensen van de werkgevers te brengen. Wat geldt voor een loopbaan in loondienst, geldt evenzeer voor het ondernemerschap.
Met de Vlajo Mini-ondernemingen krijgen elk jaar zowat 700 leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs de kans een eigen mini-bedrijf op te richten. Op basis van een marktonderzoek kiezen de leerlingen een product of dienst om te commercialiseren. Het doel is jongeren te laten proeven van het ondernemerschap in de breedste zin van het woord.
“Limburg bruist van jong ondernemerschap. Al zeven jaren op rij stijgt het aantal starters. Dit bevestigt de nieuwe economische wind die in Limburg waait. De kansen zijn sterker dan ooit aanwezig. Toch blijft het cruciaal dat starters goed voorbereid de markt betreden en goed nadenken over álle facetten van hun onderneming. En dat doe je best zo vroeg mogelijk”, aldus gedeputeerde van Economie Tom Vandeput.
“Het project Mini-Ondernemingen biedt al vanaf het secundair onderwijs een interessante doch unieke formule. De combinatie van leren en tegelijk doen vormt een uniek leerpad in de groei naar het zelfstandig ondernemerschap. De reële setting en begeleiding maken jongeren bewust van de sleutelelementen om op een succesvolle manier zaken te kunnen doen. Het stimuleert ondernemerstalent al in een vroeg stadium het beste van zichzelf te geven en voluit te gaan voor datgene waar ze goed in zijn. De economische kansen die in Limburg ontstaan kunnen dan later worden omgezet in sterk ondernemerschap en economische groei”.