Van 17 tot 25 mei 2025 is het weer tijd voor de
Week van de Korte Keten. Over heel Vlaanderen zullen leuke activiteiten georganiseerd worden om de korte keten te doen schitteren. In Leopoldsburg zijn er geen bedrijven die meedoen maar wie kent er niet de aardbeiboer uit Budingen die al jaren aan de Leopoldsburgsesteenweg in Heppen staat? En hoeveproducten van de Posthoorn uit Beringen kan je sinds 2023 ook vinden in het centrum van Leopoldsburg. Aandacht voor korte keten en gezonde voeding blijft belangrijk. En net vandaag heeft Sciensano een nieuwe studie bekend gemaakt.
Die studie van Sciensano en de KU Leuven onderstreept de nood aan een sterker en coherenter beleid om gezonde en duurzame voedingsconsumptie in ons land beter te ondersteunen. Onze huidige eetpatronen dragen sterk bij aan chronische ziekten en zijn belastend voor milieu en klimaat. Daarom is een transitie essentieel, al vergt dat volgens de onderzoekers een duidelijk focus op het aanpakken van de voedselomgeving, oftewel de fysieke, economische, politieke en socioculturele factoren die onze voedselkeuzes beïnvloeden.
De onderzoekers stelden belangrijke beperkingen vast op vlak van ruimtelijke ordening, subsidiecriteria en in de wetgeving rond reclame voor ongezonde en niet-duurzame voedingsproducten, inclusief reclame gericht op kinderen. Deze tekortkomingen ondermijnen de impact van het bestaande beleid aanzienlijk.
“Gezien gezonde, duurzame voeding quasi geen deel meer uitmaakt van de nieuwe Europese visie op landbouw en voeding, is het des te belangrijker om hier op lidstaatniveau een stip aan de horizon te zetten. Dit rapport biedt hiervoor een aantal bouwstenen", zegt onderzoeker Michiel De Bauw.
Oproep tot meer geïntegreerde en ambitieuze beleidsaanpak
Het rapport roept op tot een sterkere interfederale samenwerking, die zowel horizontale coördinatie, tussen sectoren zoals gezondheid, milieu, landbouw, onderwijs, als verticale coördinatie, tussen bestuursniveaus, versterkt. Alleen een goed gecoördineerde en brede aanpak kan de uitdagingen rond voedselomgevingen van vandaag en morgen het hoofd bieden.